Пресконференция по повод потвърдените два нови случая на COVID-19 в Панагюрище се проведе днес в общината /видео/

Днес, 19 юни, кметът на община Панагюрище Никола Белишки даде пресконференция по повод потвърдените положителни проби за COVID-19 на 4-годишно момиченце от ДГ”Пролет”, гр. Панагюрище и служителка в панагюрското звено за издаване на лични документи. Детето и служителката не са със сериозни симптоми, не са хоспитализирани, поставени са в домашна карантина. Установени са контактните лица. На служителката в Паспортна служба те са 11, а при майката на детето, която работи в сферата на услугите, контактните лица са 14.

„Със заповед на РЗИ-Пазарджик от 18.06.2020г се забраняват посещенията на Първа група в ДГ”Пролет”за срок от 14 дни. Направена е основна дезинфекция на самото помещение и на цялата сграда. По решение на община Панагюрище, от понеделник, 22 юни, всички родители на деца от ДГ „Пролет”, които имат желание, ще могат да изследват децата си, както и целия персонал на детското заведение. Разходите ще бъдат поети от общината, съобщи градоначалникът Белишки. Той се обърна с апел към родителите на децата да не се притесняват, тъй като са предприети всички противоепидемични мерки.

Временно е затворено за дезинфекция помещението за приемане на заявления и връчване на готови документи за самоличност, което се намира до сградата на РУ-Панагюрище във връзка с потвърдената положителна проба за коронавирусна инфекция на служителка в звеното. Дезинфекцирана е и цялата сграда на полицията.

„Не набеждавайте хора, които нямат нищо общо със случая”, призова кметът Белишки.

В пресконференцията участваха управителят на МБАЛ „Уни Хоспитал“ д-р Красимира Чачова-Ранчева и старши инспектор Матей Тодореев, началник участък в Районно управление на полицията- Панагюрище.

Ръководството и собствениците на МБАЛ „Уни Хоспитал” са решили да поемат 50% от разходите по изследването на  PCR диагностика, за тяхна сметка, с цел да може по-голяма група хора да се възползват от тази диагностика, и да се помогне на по-голям брой нуждаещи се, съобщи управителят на здравното заведение д-р Чачова.

По данни към 11 часа днес, карантинираните лица в община Панагюрище са 59. До момента има 11 досъдебни производства за нарушаване на карантина.

Вижте пълен запис от днешната пресконференцията.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn