Близо 120 заявления за безплатни винетки от началото на кампанията са подали жители на общината

Започна кампанията за снабдяване с безплатни винетки на хора с увреждания за 2016 година. Приемът на заявления стартира на 1 декември и ще продължи през цялата следваща година. Това съобщиха от Дирекция „Социално подпомагане” – Панагюрище. От там вече са заявили в Пътно управление – Пазарджик първоначален брой стикери и веднага щом ги получат, ще бъдат в готовност да ги предоставят на одобрените. От лятото е в сила промяна в наредбата, според която безплатните винетки вече се дават веднага при подаването на документите.
По данни от местната социална дирекция от началото на кампанията до 14 декември бяха подадени 120 заявления от жители на община Панагюрище за безплатни винетни стикери. Съгласно наредбата освободени от заплащане на винетни такси при използване на републикански пътища са лица с 50 и над 50 на сто намалена работоспособност или вид степен на увреждане и лица, както и семейства, отглеждащи деца с трайни увреждания до 18-годишна възраст и до завършване на средното образование, но не по-късно от 20-годишна възраст.
Заявленията се приемат в дирекциите по местоживеене, припомнят от социалната дирекция. Кандидатите трябва задължително да представят удостоверение за ТЕЛК, лична карта и удостоверение за родствени връзки, ако автомобилът не е на името на инвалида. Безплатните винетни стикери, които са издадени за 2015 г., ще важат до края на януари 2016-а. Новите винетки ще са с валидност до 31 януари 2017 година.
От новата година Агенцията за социално подпомагане ще вписва в единен регистър обема на двигателя и мощността в конски сили на колите, които са собственост на инвалиди и на родители на деца с увреждания. Промяната е поискана от Агенцията за пътна инфраструктура, за да има контрол дали безплатни винетки се дават само на хора с кола до 2000 куб. см и 160 к.с., предвиждат още промените.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn