Приемат се заявления за целева помощ за отоплителния сезон на 2018/2019 година, все още не се знае колко е размерът на помощта

От 2 юли кандидатстващите за целева помощ за отопление лица и семейства могат да подават своите документи в дирекциите „Социално подпомагане“. Заявленията се подават по настоящ адрес на кандидатите, като кампанията ще продължи до 31 октомври 2018 г., съобщи пресцентърът на Агенцията за социално подпомагане /АСП/.

От АСП отбелязват, че предвиденото увеличение на пенсиите от 1 юли с 3.8 процента няма да се отрази на правото на достъп до този вид помощ, като доходът от пенсии по чл. 2 ,ал. 2 от Наредбата за отпускане на целева помощ за отопление ще бъде коригиран със съответния коефициент. За да се гарантира устойчивост, предвидимост и прозрачност на действащия корекционен механизъм, промените в Наредбата предвиждат автоматично обвързване на корекционния коефициент с регламентирания в Кодекса за социално осигуряване ред за ежегодното осъвременяване на пенсиите от 1 юли.

По този начин се създава ясен и устойчив механизъм за компенсиране на нормативно регламентираното увеличение на доходите на пенсионерите, така че да бъде ограничен рискът от тяхното отпадане от програмата за целево подпомагане.

Размерът на подпомагането целевата помощ за отопление за отоплителен сезон 2018/2019 г. ще бъде определен на по-късен етап със заповед на социалния министъра на труда и социалната политика на база на осреднена крайна продажна цена на електроенергията за битови потребители към 31 октомври тази година.

Предстои обнародване на променената наредба за отпускане на целеви помощи за отопление на уязвимите лица и семейства за предстоящия отоплителен сезон.

През миналия отоплителен сезон са подпомогнати 204 635 лица и семейства, като общата изплатена сума е 74 323 833 лв. За отоплителния сезон 2017/2018 г. на 204 635 лица и семейства е отпусната целева помощ за отопление, като общата изплатена сума е в размер на 74 323 833 лв., информират от АСП.

Припомняме, че миналата година за отпускането на целеви помощи за отопление бяха приети 760 молби от жители на община Панагюрище.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn