Приложени са мерки по безопасност на движението в областта, но ПТП-тата бележат ръст

Областната комисия по безопасност на движението по пътищата отчете дейността си за 2015 година. Заседанието е ръководено от председателя на комисията зам. областния управител Стефан Мирев, съобщават от Областна администрация-Пазарджик. В него взимат участие представители на общините, на държавни институции, имащи отношение към проблемите на безопасността на движението, БЧК, Център за спешна медицинска помощ Пазарджик, Съюз на българските автомобилисти – клон Пазарджик.
През изминалата 2015г. всички общини са реализирали конкретни мерки по безопасност на движението, които са свързани с ремонт и реконструкция на четвъртокласна пътна мрежа, изградени са изкуствени неравности от типа скоростен ограничител – тип „пешеходна пътека“, обновени са пешеходни пътеки в населените места, поставени са нови пътни знаци на места, където липсват такива. През изминалата година е извършено и почистване на растителност по пътищата от общинската пътна мрежа, ограничаваща видимостта в хоризонтални криви, кръстовища и мостове. Провеждани са и информационни кампании за разясняване на необходимостта и ползите от носенето на защитни средства  от деца велосипедисти, скейтбордисти и др.
Въпреки приложените мерки по безопасност на движението, изнесените данни от ОДМВР Пазарджик отчитат влошаване на параметрите на пътно-транспортната обстановка. През 2015 год. на територията, обслужвана от ОДМВР Пазарджик, са регистрирани общо 1098 ПТП, като от тях 232 са тежки с 32 загинали и 268 ранени участници в движението. Увеличен е общият брой на пътно-транспортните произшествия със 108 бр., завишен е и броят на ранените участници в движението с 40 човека.
След направения анализ на пътно-транспортните произшествия за 2015г. на територията на област Пазарджик, членовете на комисията ще изпратят предложения до Държавната обществено-консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението за конкретни промени в нормативни документи, които в момента ограничават прилагането от страна на институциите на по-строг контрол на безопасността на движението. Комисията предлага отново да бъдат върнати правомощията на всички служители на Районни управления да съставят актове на нарушителите. Промени в наредбата, която касае обучението на младите водачи на МПС от инструкторите, курсове за първа долекарска помощ да преминат всички водачи на МПС. Ремонтите на автомобили да се извършват не от диагностични пунктове, а само от лицензирани автосервизи.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn