Природният център „Спиралата на живота“ в СУ „Нешо Бончев“ бе официално открит

Природният център „Спиралата на живота“ в СУ „Нешо Бончев“ бе официално открит на 17-ти октомври. Проектът за изграждането на природния център в училището е реализиран по програмата „Училища на бъдещето“ на Фондация „Америка за България“.

IMG_9367

„Името „Спирала на живота” беше дадено от две наши учителки – Мариела Варадинова и Нина Батева”, припомни директорът на СУ „Нешо Бончев“ Веска Барова и допълни: „Нарекохме нашия Природен център с  това символично име заради две неща. Първо, защото искахме да покажем движението на материята, което следва една йерархична последователност. Ето защо Природният център започва от кабинетите по математика, защото математиката е в основата на всички природни науки. От там нататък ние преминаваме през физичната, химичната, биологичната  форма на движение на материята и завършваме в кабинета по физика, където всъщност в 12-ти клас се изучава астрономия. Оттам започва вече онова знание, което все още не ни е известно. Втората причина да дадем това име на Природния център е движението на знанията. Точно в природните науки новото знание се базира на старото, понякога отричайки го. Всяка следваща стъпка отново ни връща към старото знание, но го надгражда”, каза директорът  Барова.

IMG_9379

„Ние работим от години със СУ „Нешо Бончев” и освен в конкурса „Училище на бъдещето”  сме инвестирали тук и в човешки ресурси, квалификация на учители и директори”, сподели Наталия Митева, програмен директор във Фондация „Америка за България”. Тя припомни, че в конкурса са участвали 270 училища от цялата страна, а конкуренцията е била изключително тежка. „Към предоставените от фондацията средства вие сте събрали 25% от стойността на проекта. Ние не сме единствените инвеститори, вашият труд, вашите усилия играят голяма роля, за да го има крайния продукт.  За нас „Училище на бъдещето”  е това усилие на училищния екип и цялата общност да направи една среда, технологии и обучение, което е не просто адекватно на действителността, не просто помага на учениците в тяхната реализация. За нас „Училище на бъдещето”  е тази сила на училищния екип и местната общност, която се събира, има идея, идва да я защити, накрая успява да привлече финансиране и я реализира. Реализира я по начин , по който учителите се чувстват горди с това, което могат да правят вътре, и съдържанието на уроците и качеството е по-различно.  Горди сме да инвестираме 150 000 лева в този проект. Благодаря ви за усилието, за нас е чест да работим с това училище!”, каза Митева.

IMG_9388

След това заедно с директорът Барова символично прерязаха лентата на новия Природен център.

DSC00444

DSC00531

В рамките на проекта е изградена благоприятна образователна среда за обучение по природни науки, включваща 4 обновени кабинета, 3 хранилища и помещенията в близост до тях, закупени са модерна техника и лабораторни уреди. Обновените кабинети „Атом“, „Молекула“, „Клетка“ и „Вселена“ описват мислена спирала на живота. Пространството около кабинетите е превърнато в мини ботаническа градина, мини обсерватория, кътове за методична и екипна работа.

IMG_9459

„Училище – лаборатория,  с нови модернизирани и приобщени зони за общуване, наука, творчество – с нови образователни инструменти, технологии и учебна среда; ученици – светооткриватели, амбициозни и дръзновени; учители – мотивирани и позитивни, висококвалифицирани специалисти, с които можем да се гордеем.  Тук се чувства вдъхновението и желание за споделено познание, чувства се и духът на хората, които градите тази среда – учители, ученици, приятели, местната общност, фондация „Америка за България“… Благодаря на всички, които днес с присъствието си, засвидетелствате уважение към труда на екипа, подкрепяте и насърчавате успеха на младите хора на община Панагюрище. Нови образователни политики се градят на добри работещи практики. Желая Ви смело напред с хъс, дерзайте, споделяйте науката, обичайте живота, който заедно съграждате в родното училище“ – бяха част от думите на Галина Матанова – заместник-кмет „Хуманитарни дейности“ на Община Панагюрище към учители, ученици, екипите по разработването и изпълнението на проекта и представителите на местния бизнес.

IMG_9470

„Аплодирам ви затова, което направихте с реализацията на този проект”, каза Весела Тодорова старши експерт по природни науки и екология в РУО-Пазарджик. Тя подчерта, че СУ „Нешо Бончев“ е на 20-то място по успех на ДЗИ биология и изрази надежда, че сега панагюрската гимназия ще премине още по-напред в класацията на българските училища.

DSC00535

DSC00546

В рамките на един час, в приятна атмосфера, бяха демонстрирани част от възможностите на Природния център „Спиралата на живота“ в СУ „Нешо Бончев“. Като истински млади учени бончевци показаха пред своите гости знания и умения.

DSC00427 DSC00434 DSC00436 DSC00477 DSC00480

В химични експерименти определяха PH на неща, използвани в живота, с кокосово масло и натурални продукти направиха естествен дезодорант. Заедно с Клуба по роботика демонстрираха протичане на електрически ток през зеленчуци и плодове.

DSC00482 DSC00490DSC00498

Използвайки виртуална химична лаборатория измерваха PH с електрод в разтвор.

DSC00509 DSC00515 DSC00517

С дигитален стетоскоп, светлинен микроскоп с много добра резолюция с вградена камера проследяваха движението на чехълче.

DSC00523 DSC00527 IMG_9430

Във виртуалната лаборатория посетителите можеха да измерят своя пулс.

DSC00538 DSC00540 DSC00552 DSC00556 IMG_9446

Имаха възможност да научат повече за пречупването на светлината, за съзвездията и планетите.

DSC00544

Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България“ в размер на 150 000 лева, а останалата част от парите са събрани от училищната общност и местния бизнес.

DSC00582 IMG_9455

Всеки човек, фирма и организация допринесли за осъществяването на проекта бяха споменати от заместник директорът на школото и ръководител на проекта Анна Горинова, и  получиха символичен подарък от училището.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn