Присъда: „твърде много”

На 6 юли т.г. Окръжният и Апелативният съд във Велико Търново постановиха 4 години затвор за 27-годишен ром от Павликени за грабеж на 2 лв. Преди година и половина той нападнал старица в дома ѝ и я заплашил, че ако не си даде парите ще бъде заклана. Рецидивистът отнесъл строгото наказание заради предишни общо 20 присъди и криминални регистрации.
На 30 юни т.г. Окръжният съд в Пазарджик присъди 4 години затвор за Цветан Пъков, който прегази и уби Петьо Гевечанов. Бизнесменът има над 20 регистрирани нарушения на пътя преди това.
Голяма е трагедията, когато умре дете, може би и затова присъда от 4 години затвор за отнет детски живот изглежда прекалено малка. Не на същото мнение бе обаче Цветан Пъков, когато чу присъдата. На въпрос как приема наказанието от 4 години лишаване от свобода той заяви: „Твърде много”. А за родителите на малкия Петьо твърде много е само болката от загубата на детето им, също и желанието за справедлива присъда за този, който им го отне. Семейство Гевечанови също заявиха, че не са съгласни с наложената присъда и ще я обжалват, както и че продължават да събират подписка в подкрепа на законодателни промени, с които да се увеличи наказанието за причиняване на смърт на пътя на деца в резултат на пътнотранспортни произшествия. Равносметката от произнесената на 30 юни присъда е Цветан Пъков да излежи наказанието си при общ режим в затворническо общежитие от открит тип, което означава, че има право да работи, 2 дни му се броят за три и има вероятност да излезе по-рано.

Сигурно мнозина са виждали как Пъков кара като убиец и преди злополучния 14 април. Съдът отне шофьорската му книжка за срок от 7 години, като приспадна излежаното до момента на произнасяне на присъдата наказание от 2 месеца и 15 дни. Той ще трябва и да плати направените от родителите на Петьо разноски по делото, за експертизи и други действия. Съдът потвърди мярката за неотклонение „задържане под стража“ на Цветан Пъков. Тъй като присъдата още не е влязла в сила, тя може да бъде обжалвана на по-горна инстанция. Извън решението на съда, Пъков получи моралната присъда на много хора.
Лобното място на трагедията с Петьо пронизва всеки преминаващ. Ликът на непорасналото момче дълго ще се вижда и около детската градина, в която ходеше, на прага на училището, в което не започна да учи. Образът на Петьо е върху стикери с призив за безопасно шофиране, върху тениски, върху петиция за справедливо наказание.

Инцидентът предизвика масово възмущение, на дневен ред бяха поставени ценността на детския живот и задължителното възмездие. Такова възмездие продължават да чакат и близките на други трагично загинали български деца.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn