Провериха сигнал за мъртва риба в река Луда Яна

Експерти на РИОСВ, БД-Пловдив и Регионална лаборатория към ИАОС в Пазарджик извършиха проверка на сигнал, че река Луда Яна между селата Цар Асен и Росен е бяла и в нея има умряла риба, съобщават от екоинспекцията. Сигналът е подаден на тел. 112 в 8.45 ч. тази сутрин. Директорът на РИОСВ е разпоредил и участва в проверката. Огледът на посочения участък, започнал в 9.40 ч. и извършен в присъствието на гражданина, подал сигнала, констатира замътняване на водата, пяна и сиво-бяла утайка по левия бряг, но не и наличие на измряла риба. В землището на с. Цар Асен е проверена инсталацията за производство на катодна мед и цинков сулфат, собственост на „Панагюрска медна компания” ЕООД. Установени са следи от нерегламентирано заустване на отпадъчни води от площадката на обекта в нарушение на разпоредбите на Закона за водите. На оператора ще бъде съставен акт за административно нарушение.
Експертите взеха две водни проби. На място са измерени активна реакция pH, разтворен кислород, наситеност на кислород и електропроводимост. Не са установени отклонения от нормите.
Взети са водни проби и за изследване в лабораторни условия в РЛ-Пазарджик и РЛ-Пловдив. Резултатите ще бъдат предоставени за анализ на БД- Пловдив.

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn