Продължават опитите за телефонни измами в региона

Продължават опитите за телефонни измами на възрастни хора в областта, информираха от Пресцентъра на ОДМВР-Пазарджик. Само през вчерашния ден са регистрирани 5 подобни опита на територията на Пазарджик и Панагюрище. В тази връзка директорът на ОДМВР-Пазарджик старши комисар Йордан Рогачев разпореди на служителите от „Охранителна полиция“ да възобновят активната си информационна кампания свързана с превенцията на телефонните измами. Тя включва разлепване на информационни брошури на обществени места, посещение на възрастни и самотно живеещи хора в малките населени места, срещи с граждани в пенсионерските клубове.

Сценариите за измами са различни и престъпниците сменят тактиката си постоянно. Хората трябва да знаят, че измамниците са добри актьори и разполагат с богата палитра от техники за заблуда, умело имитират съчувствие, добронамереност и желание да помогнат. Те са изключително ловки и изобретателни при извършване на престъпленията, а някои от хората, станали техни жертви им помагат с наивността си !

Ако ви бъдат отправени молби, разпореждания, закани или заплахи за предоставяне на пари и ценности , не се доверявайте само на телефонното обаждане, колкото и убедително да ви звучи то. Незабавно позвънете на Вашите близки или роднини, споделете за случилото се и се посъветвайте с тях какво да направите. Не давайте никакви подробности за себе си и за членовете на семейството си, защото измамниците задължително ще се възползват от получената информация.

Не давайте пари под каквато и да е форма на непознати хора, независимо за кого се представят!

При нужда потърсете за съдействие вашия полицейски инспектор по местоживеене или се обадете на телефон 112!

 

Oborishte.bg

 

 

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn