Продължава дарителска кампания за ремонт на църквата в с. Поибрене

Църковното настоятелство при църквата „Света Троица“ в Поибрене съобщи, че продължава дарителската кампания за събиране на средства за ремонт на покрива на църквата в селото.

Дарение вече направиха учителите от ОУ „Свещ. Недельо Иванов“ в Поибрене. Към събраните средства те прибавиха и остатъка от сумата, събрана по време на коледния базар през 2019 година. Организиран бе и благотворителен базар, като част от първомартенската сергия на БЧК-Панагюрище на 27 февруари.

Със сумата, събрана по време на кампанията през миналата година бяха отремонтирани дуварите на църквата.

Искаме да благодарим на всички, които се отзоваха в началото, но сега са необходими много повече пари и е нужно да се обединим, и да направим нещо добро, което ще остане след нас.

Ще бъде жалко църква с историческо минало да рухне, докато из цялата страна се строят нови църкви и параклиси. Нека се обединим и отремонтираме църквата „Света Троица“ в Поибрене“, призовават от църковното настоятелство.

Света Троица“ е храмът, от който войводата Бенковски взема Сребърния хоругвен кръст и го превръща в кръст на своята чета. Поибренската църква е шедьовър на възрожденската архитектура, построена е типично за времето и изискванията на турската власт – вкопана около метър в земята. Иконостасният кръст е изключително майсторски изработен. Всеки негов край е с форма на трилистник, символизиращ Светата Троица. Църквата отдавна е запустяла, хора я изпълват единствено на някой голям празник, споделят местните.

В църквата „Света Троица“ е ходил Васил Левски, когато е трябвало да се помага на народа за освобождение. Сега ние трябва да помогнем на тази свята реликва, построена през 1832г.“, призовават от ОУ „Свещ. Недельо Иванов“ в Поибрене.

В съобщението на църковното настоятелството се уточнява, че желаещите да помогнат могат да го направят, като се обадят в кметството в Поибрене.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn