Проектът за реновиране на паметника костница в с.Бъта е изготвен от арх.Бойко Столинчев и проф.Стефан Лютаков

Проектът за реновиране на паметника костница в с.Бъта, община Панагюрище, е изготвен от екип в състав арх.Бойко Столинчев и проф.Стефан Лютаков, съобщават на фейсбук страницата си от Инициативния комитет за реновиране на паметника костница в с.Бъта.
Двамата работят като тандем от години, в биографията си имат спечелени конкурси и награди. Проф.Стефан Лютаков е ръководител на катедра „Скулптура“ във ВТУ „Св.св.Кирил и Методий“, преподавател е в Художествената академия, член е на Съюза на българските художници. Арх.Бойко Столинчев е член на Управителния съвет на Камарата на архитектите в България и председател на КАБ – Регионална колегия – Пазарджик.
Още през октомври 2018 г., преди създаването на Инициативния комитет, се обърнахме към тях за консултация на място: за състоянието на паметника и за възможностите да осъществим нашата идея, уточнява председателят на Инициативиня комитет Цонка Чалъкова-Кацарова в съобщението.
На заседание на ИК на 15 февруари 2019 г. беше взето единодушно решение да им възложим изработването на проекта. Тъй като паметникът е общинска собственост, е потърсена и получана подкрепата на кмета на община Панагюрище Никола Белишки. Подкрепа инициаторите получават  и в становище , подписано от областния управител на област Пазарджик Стефан Мирев, при определени условия, които се спазват. От две години паметникът е със статут на военен паметник и всяка намеса върху него трябва да бъде съобразена с изискванията на Закона за военните паметници. Това е принцип, от който се ръководят в действията си от Инициативиня комитет. На този етап  протича процедура на съгласуване на проекта.  През месец март 2020 година е предоставена необходимата документация на ръководството на община Панагюрище и на нейния представител в Областната комисия за военните паметници в Пазарджик – доц. д-р Атанас Шопов, директор на Исторически музей – Панагюрище. Процедурата изисква проектът да бъде одобрен от Общината, от областната комисия и от Министерството на отбраната.
Когато получим резултата, ще предприемем осъществяването му, се казва още в съобщението на Иницитивния комитет и представят  концепцията на екипа и предложения от него проект.
ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО ЗА ЕКИПА ДА ПОСТИГНЕШ ЕДИНСТВО В РАЗЛИЧИЕТО
Паметникът костница в с. Бъта притежава характеристиката на онези образци, с които местните хора обикновено са изразявали преклонението си пред своите герои, загинали за свободата и независимостта на българския народ. Разположен е на знаково място, в центъра на селото. Много често, както е и в случая, авторът остава анонимен. За него е важно да се откроят имената на загиналите, които са записани там. Специално този паметник впечатлява с архитектурното си внушение, отсъстват импозантни скулптурни елементи. Още при първия оглед се впечатлихме от майсторлъка, с който е изработена облицовката с брациговски риолит. По-късно разбрахме, че е дело на известни брациговски каменоделци. През изминалите 55 години оттогава времето е оказало ерозиращо влияние, което налага паметникът да бъде освежен. Сега той е със статут на военен паметник костница. За нас беше творческо предизвикателство да намерим сполучлив художествен синтез, който да събере два обема историческа информация за героичното минало на с.Бъта. Единият е вградената вече памет за 19 загинали антифашисти и воини. Другият са имената на 59 загинали в Априлското въстание и във войните за освобождението и обединението на България, които трябва да бъдат добавени. Избрахме решението да превърнем това място в мемориален комплекс. Фронталната страна на паметника остава непроменена. Предлагаме новите имена на загиналите във войните да бъдат разположени на две мемориални плочи, които да се поставят по посока на часовниковата стрелка на свободните южна и северна страни на паметника. Двата нови елемента изнасяме от двете страни на алеята пред паметника. Тяхната роля е многофункционална. На единия ще бъде поставена възпоменателната плоча с имената на загиналите в Априлското въстание. По този начин в мемориалния комплекс се включва и онзи исторически период от националноосвободителните ни борби, който доведе до войните за освобождение и обединение. Следваме хронологията на историческите събития и спазваме принципа на равнопоставеност. Текстът и пластичните символи върху новите елементи съдържат разпознаваеми образи от патриотичната слава на България. Въздействат емоционално и смислово обединяват двата етапа в изграждането на комплекса.
В проекта двата обема – съществуващият и новият, стоят близо един до друг. Макар и различни като естетика, те взаимно се допълват. Духовно си общуват, а единството постигаме чрез контраста.
Проф.Стефан Лютаков и арх.Бойко Столинчев“.
Сн.: Фейсбук страницата на Инициативен комитет за реновиране на паметника костница в с.Бъта
Oborishte.bg

 

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn