Протест в подкрепа на изкуството!

Хореографът от Панагюрище Петър Немски се включи в мирния протест в столицата и активно защитава позицията  изкуството и спорта да не бъдат противопоставяни

Във връзка с наложените рестрикции за упражняване на дейността в изкуството, както и в залите за фитнес и здраве, хората на изкуството се обявиха против двойния стандарт по прилагането на противоепидемичните мерки, както и против противопоставянето на изкуството и спорта като дейности. Това стана и основният мотив за състоялия се на 16 януари мирен протест, провел се паралелно в София и Варна, преминал под надслов: „Изкуството е живот – душата на един народ“.

Сред подкрепили протеста в столицата в събота, както и мирния протест през май 2020г., беше и хореографът от Панагюрище Петър Немски, който освен хореограф и художествен ръководител на Танцова школа „Балканджии“ в Панагюрище, е  и член на Управителния съвет на Съюза на организациите за любителско изкуство /СОЛИ/. Това е и организацията, основен инициатор на мирния протест, предшестван от петиция, отворени писма до медиите, официални писма до отговорните институции.

От СОЛИ изпращат своите първи писма до министерства още преди около месец, коментира Петър Немски пред Oborishte.bg, но хората на изкуството като че бяха чути едва в деня на протеста.  Едва тогава представители на протестиращите са поканени на среща с министрите на здравеопазването и културата, по време на която става ясно, че при спад на заболеваемостта под 120 души на 100 хиляди, мерките очаква да бъдат разхлабени.„Това, което в Министерството на културата вече е обмислено, е бъдеща програма в подкрепа на танцовите школи. Преди да бъде обявена, обаче, е необходимо параметрите за нея да бъдат подробно обсъдени с представителите на организацията, за което съм ги поканил на среща още на 26 януари“, това сподели в страницата си в социалните мрежи министърът на културата Боил Банов след протестните действия в събота.

„Блокирането на дейността ни за втори път тази година е пагубно за изкуството в България, както и за физическото и психическото здраве на хората в страната. Ние няма да можем да намерим механизми за възстановяване, ако в най-скоро време не се отворят залите за занятия от танцовото изкуство (в читалища, училища, културни домове, частни помещения), фитнесите и залите, в които се практикува спорт или друг вид физическа активност“, споделят от Съюза на на организациите за любителско изкуство.

Напрежението сред хората на изкуството ескалира от противопоставянето на различните сфери, на различните браншове, от противопоставянето между спорт и изкуство, които реално вървят ръка за ръка, заяви Немски. Нас точно това ни провокира – не разбираме каква е логиката и защо децата, които се занимават със спорт имат право да тренират, а децата, които се занимават с изкуство, да нямат. Ние, занимаващите се с преподаване на народни танци,  сме пазители на българските традиции, на българския фолклор, и ги предаваме на децата на България, споделя хореографът, работещ и с деца, и възрастни.

 

За нас е важна обществената нагласа, категоричен е Петър Немски. А за това каква е обществената нагласа към отварянето на танцовите школи говорят и данните от проведено от СОЛИ проучване, според което над 85% от родителите и потребителите са готови да се върнат в школите. На местно ниво, в Панагюрище, по неофициални данни над 250 са любителите на фолклора, които посещават някоя от петте танцови школи по народни танци. Единици са родителите, които имат опасения да не пуснат децата си отново в танцовата зала, сподели за резултатите от запитване, направено сред родителите на децата от танцовите формации към ТШ „Балканджии“. Ако ситуацията не се промени, сме готови и на гражданско неподчинение, отваряйки символично залите, дори и празни, сподели още Немски.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn