Професионалната гимназия събра 87 ученици в минни специалности

С пожелания за здрава и успешна учебна година започна празничният 15 септември в Професионалната гимназия по индустриални технологии, мениджмънт и туризъм в Панагюрище. Директорът на училището инж. Лушка Апостолова удари символично първия звънец и отправи своето приветствие към всички учители и ученици, като им пожела „На добър час“.

Кметът на община Панагюрище Никола Белишки и заместник-кметът Галина Матанова уважиха тържеството.

Сред официалните гости беше и легендарният съдия по футбол Атанас Узунов, който преряза лентата на новата спортна площадка в двора на учебното заведение.

Поздрави за началото на учебната година в Професионалната гимназия отправи и изпълнителният директор на „Асарел-Медет“АД инж. Николай Пелтеков, който е възпитаник на бившия минен техникум. Той поздрави специално осмокласниците от специалност „Минна електромеханика“, като им пожела успех в предизвикателството дуално обучение.

Сред най-развълнуваните на днешния първи учебен ден беше новият помощник-учител по английски език Ребека Уинтън. Тя е тук по програма „Фулбрайт“, с подкрепата на „Асарел-Медет“АД, фондация „Лъчезар Цоцорков“ и „Оптикоелектрон“АД. Ребека е на 22 г., с бакалавърска степен по история, здравни и образователни науки от колежа „Алегени“ в щата Пасадена. От 2019 до 2022 година тя е била капитан на колежанския си отбор по хокей. Има и учителски опит – преподавала е право и изкуство на ученици в началния етап в Роуд Айлънд.

По традиция и през тази учебна година от ръководството на „Асарел-Медет“АД бяха наградени общо 24 ученици с отличен успех от минни специалности, обучаващи се в дуална форма на обучение. Те получиха подарък от компанията, с пожеланието да бъдат все така трудолюбиви и успешни.

През учебната 2023/2024 година в Професионалната гимназия по индустриални технологии, мениджмънт и туризъм ще се обучават общо 87 ученици по минни специалности, заявени от „Асарел-Медет“ АД, като 13 от тях за пръв път прекрачват прага на учебното заведение. Общо 48 младежи от 11. и 12. клас пък ще се обучават в реална работна среда под ръководството на опитни наставници от предприятието. Дуалното обучение стартира през 2014 година, като пет випуска абитуриенти вече завършиха. 28 от някогашните ученици вече са част от екипа на минната компания.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn