Професионално жури ще оценява изпълненията на участниците в Международния младежки танцов фестивал „Пъстър свят“

Със запалване на фестивалния огън ще бъде поставено началото на петото издание на Международния младежки танцов фестивал „Пъстър свят“, Панагюрище‘ 2018.

Официалното откриване на международния фестивал ще се състои на 13 юли 2018 година, от 19:00 часа на площад „20-ти април“ в Панагюрище.

Минути преди официалното откриване, танцовите състави ще дефилират по площад „20-ти април“.

Конкурсната програма на Международния младежки танцов фестивал „Пъстър свят“ ще се проведе на 14 юли 2018 година от 10:30 часа в Театър Дом-паметник.

Изпълненията на участниците ще бъдат оценявани от професионално жури.

Председател на журито:

Росен Богданов – Генерален секретар на Международната фолклорна асоциация на национални фолклорни федерации; художествен ръководител на Танцов ансамбъл „Завет; носител на Оскар за фолклор за 2013 година на Международната фолклорна асоциация; Председател на Федерацията на български фолклорни групи; Член на Върховния читалищен съвет. Журирал международни конкурси в Беларус, Русия, Италия, Румъния и България.

Членове на журито:

Димитър Манов – Дългогодишен ръководител и хореограф на Ансамбъла на строителни войски; ръководител на Ансамбъл „Тамбурица“, Питсбърг, САЩ; Носител на Оскар за фолклор за 2012 година на Международната фолклорна асоциация; Носител на орден „Кирил и Методий“ – І степен, „Златна лира” и „Кристална лира” на Съюза на музикалните и танцови дейци, „Златен век” – на Министерство на културата 2016 година, награда за цялостен принос към българския фолклор за 2017 година. Член на художествения екип на Фондация „Българско танцово изкуство“; член на Съюза на българските музикални и танцови дейци.

Любчо Василев – Заместник-председател на Съюза на българските музикални и танцови дейци; Директор и хореограф на Професионален фолклорен ансамбъл „Мизия”, град Търговище; водил хореографски класове в Русия и Англия; Член на Управителния съвет на „Денсутор” към Съюза на българските музикални и танцови дейци; Носител на ордени „Кирил и Методий” І степен, „1300 години Българска държава”, „Златна лира” и „Кристална лира” на Съюза на музикалните и танцови дейци; хореограф на годината за 2015 година.

Критериите, по които журито ще оценява участниците са:

  1. Техника на изпълнение

–  техниката на изпълнение;

–  оригиналността на интерпретацията;

–  синхрон.

  1. Композиция (хореография)

–  подбор на танцовите движения;

–  рисунък на танца;

–  стил и характер на изпълнението.

  1. Имидж

–  сценично /актьорско присъствие на изпълнителите/;

–  оценяване на костюма;

–  реквизита и грима в съответствие с идеята и стила на хореографията.

Община Панагюрище осигурява следните награди:

– Специална награда – ГРАН  ПРИ – 1 000 лв.,  плакет и диплом;

– Първо място  – 700 лв., плакет и диплом;

– Второ място –  500 лв., плакет и диплом;

– Трето място –  300 лв., плакет и диплом.

Всички участници във фестивала получават грамота за участие.

Докато членовете на журито провеждат своето заседание за определяне на носителите на наградите, в голямата зала на Театър Дом-паметник от 16:00 часа ще се проведе „Училище за танци“ и конкурс за Мис и Мистър фестивал под наслов „Танцът ни сближава“.

Награждаването и гала-концертът на победителите на петото издание на Международния младежки танцов фестивал „Пъстър свят“ са с начален час 18:00 часа на площад „20-ти април“.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn