Психологът Евгения Загорска, секретар на МКБППМН към община Панагюрище: Какво и как да кажем на децата за коронавируса

Нормално е да сме загрижени в неочакваната кризисна ситуация и въздействието на COVID-19, обявена от Световната здравна организация като пандемия. Разбираме, че предстоят трудни времена, но разбираме ли, че децата, пощадени от усложнения при реалната зараза, всъщност се нуждаят от нашата грижа и внимание, за да съхранят емоционалната си стабилност, усещането за сигурност и психичния си баланс.

Психологът Евгения Загорска, в момента секретар на МКБППМН към община Панагюрище, с няколко важни насоки касаещи психичното здраве на децата:

Както и в други ситуации, това което казвате на децата, нека да е правдиво. Можем да им признаем, че сме загрижени, без да звучим истерично. Нека въпросите на децата са вашия ориентир за това колко и каква информация да дадете. Откликвайте, когато  децата покажат, че искат да говорят. За по-малките деца е много характерно да зададат няколко въпроса, да отидат да играят, след което да се върнат с още въпроси. По-големите може например да се въртят около вас, необичайно, докато вършите нещо вкъщи. Те ще са по-любопитни при задаването на въпроси -дали наистина са в безопасност и какво ще се случи, ако COVID-19 стигне до нас. Може да е необходимо да им помогнете при разделянето на реалността от слухове и фантазии. Изключително важно е да позволите на децата си да говорят за своите чувства и им помогнете да преосмислят своите притеснения.Припомнете  им мерките, които могат да предприемат, за да се защитят.Би било удачно и да обсъдите важността на усилията на училищните и обществените власти за предотвратяване на епидемията у нас.

НАШИТЕ ОТГОВОРНОСТИ:

– Предприемане на мерки и действия за намаляване на риска от заразяване.

– Подпомагане на децата да се справят с тревожността чрез предоставянето на точна информация и факти за предпазване, без да предизвикваме необоснован страх и тревожност.

ДА ИЗБЯГВАМЕ:

 • Гледане или слушане на информация, която може да разстрои възрастните в присъствие на децата.
 • Непрекъснатия престой пред телевизора или в социалните медии.
 • Промените в обичайния режим на детето, който е успокояващ и подпомагащ физическото здраве.
 • Да пренебрегваме техните притеснения. Обяснете, че в момента малко хора у нас са болни от COVID-19.

ДА НЕ ЗАБРАВЯМЕ:

 • Децата наблюдават как възрастните реагират на житейските ситуации. Ако родителите изглеждат твърде притеснени, тревогата при децата може да се усили над здравословните нива.
 • Да уверим децата, че медиците работят усилено, за да пазят здравето на хората.
 • Децата могат да разберат подходяща за възрастта информация за рисковете, както и да приложат конкретни инструкции, целящи ограничаване на заразата. Обучението на децата за предпазни мерки, разговарянето с тях за техните страхове и осигуряването на чувство за контрол върху риска от инфекция, могат да редуцират тревожността.
 • Неподходящата за възрастта информация (т.е. информация, предназначена за възрастни), може да предизвика безпокойство или объркване при децата.
 • Когато споделяте информация, важно е да се уверите, че предоставяте факти, без да насърчавате високо ниво на стрес. При липса на достатъчно ясна информация, децата могат да създадат свои представи, много по-страховити от реалността.
 • Да проявявате разбиране, без да отхвърляте чувствата и идеите на детето си. Покажете му, че е нормално хората да изпитват различни чувства и да имат различни идеи за случващото се около тях.
 • Да подчертаем, че е нужно всички ученици да се отнасят един към друг с уважение и да не правят заключения за това кой може или не може да има COVID-19.
 • Да се храним балансирано, да се движим и спортуваме. Занимавайте се с обичайните си и любими занимания, прекарвайте повече време на чист въздух, където това не противоречи на противоепидемичните указания.
 • Да се постараем да останем спокойни и вдъхващи сигурност!

 

Евгения Загорска е психолог и сертифициран психотерапевт с 19 години професионален опит. В настоящата напрегната ситуация тя ще предоставя безплатна психологическа подкрепа онлайн или по телефона. Въпроси, касаещи детската психика,може да обсъдите с нея всеки работен ден във времето между 14.00 и 17.00 часа като позвъните на  тел. 0885 22 88 68.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn