Пуснаха Иван Евстатиев от затвора предсрочно. Прокуратурата протестира освобождаването на екскмета

След 2 г. и 7 месеца зад решетките, на 15 август Окръжен съд – Пазарджик реши да освободи предсрочно бившия кмет на Пазарджик и Стрелча Иван Евстатиев, това е съобщила за „Виделина“ адвокатът му Ташкена Колчева. Делото е предизвикано от защитата на осъдения, но искането на Колчева е било подкрепено както от прокуратурата, така и от ръководството на поправителното заведение в областния град. При това положение Евстатиев излиза от затвора с година и три месеца предсрочно.

Припомняме, че 6 години решетки постанови на 2 май 2017 г. Районен съд – Пловдив, за бившия кмет на Пазарджик и Стрелча Иван Евстатиев. По първото обвинение за изнасилване присъдата е 6 години, а по второто – за опиване и привеждане в безпомощно състояние на непълнолетната – 6 месеца, но общото наказание е 6 години. Освен това Евстатиев ще трябва да плати 12 000 лв. на семейството на пострадалата – 10 000 лв. за изнасилването и 2000 – за опиването. С разходите за процеса и досъдебното производство общите задължения на подсъдимия надхвърлят 16 000 лв.

От 6 на 4 години затвор пък намали в края на декември 2017 г. присъдата на Иван Евстатиев Окръжен съд – Пловдив. Адвокат Колчева тогава уточни, че втората инстанция по делото е провела само едно заседание в края на ноември, но е отказала да приеме доказателствените искания на защитата. Желанието на защитничката на Евстатиев е било окръжните магистрати да назначат очна ставка между пострадалата непълнолетна и подсъдимия, както и да допуснат нова гинекологична експертиза на потърпевшата. „Въпреки че в случай, че не обжалваме, моят подзащитен ще има право след по-малко от месец да поиска от съда предсрочно освобождаване, ние сме категорични, че ВКС трябва да се произнесе по казуса”, казала също Колчева, мотивирайки се с твърдата убеденост на бившия кмет, че е невинен. Тя пояснила, че всеки осъден с влязла в сила присъда има право да поиска предсрочно освобождаване след изтичане на половината от срока на наказанието му, а за Евстатиев това ще стане през втората половина на януари 2018 г.

Обжалване пред ВКС обаче няма, защото се оказа, че по новите изисквания на НПК, влезли в сила през ноември 2017 г., след като въззивната инстанция е излязла с решение, а не с нова присъда, такова не се предвижда.

Окръжна прокуратура-Пазарджик подаде протест, чрез  Окръжен съд-Пазарджик, пред Апелативен съд-Пловдив, срещу определение на Окръжен съд-Пазарджик, от 15.08. 2018 г., с което е постановено условно предсрочно освобождаване на лишения от свобода Иван Евстатиев, съобщиха от Окръжна прокуратура.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn