ПФТС”Тангра” с първа награда от НФФ“На хорото под Тепето“, Пловдив 2019

Децата на ПФТС”Тангра” към сдружение „На орището“ с. Попинци, с хореограф и ръководител Мария Терзийска спечелиха Първа награда в категория „Танцови състави до 18 години” на Националния Фолклорен Фестивал „На хорото под Тепето“, Пловдив 2019.

В първия етап на танцовата надпревара любителите на българските народни хора се надиграваха.13 танцови състави участваха във втория етап на фестивала.

„Танцов театър ПостАрт“ от Пловдив, „Луди Млади“ от Новачене, „Ритми“ – Костинброд, „Седенчица“ – Пловдив, „Творецът“ – Свищов, „Пчелински извор“ – Костенец, „Ева“ – Тетевен, „Оренда“ – Рогош, „Бели гълъби“ – Гълъбинци, „Еремия“ – София, „София 6“ – София и „Тангра“ – Попинци, показаха невероятни хореографии и доказаха, че и любителите-танцьори могат да бъдат атрактивни.

Фестивалът по традиция се организира от Школата за народни танци „Луди млади“ в Пловдив. Наградният фонд бе 2500 лв., като паричните награди бяха разпределени между танцовите формации, които се включиха във втория етап. Авторитетно жури с председател зам.-ректорът на АМТИИ проф.д-р Даниела Дженева, която е и ръководител на Ансамбъл „Тракия“, оценяваше участниците, които се състезаваха в две възрастови групи – до 18 и над 18 години.

Още от първото си издание, през 2010 година, фестивалът „На хорото под Тепето” се утвърди като място, където групи от всички краища на страната идват, за да се забавляват, танцуват и да намерят нови приятели. С подкрепата на Община Пловдив, Дирекция „Спорт и младежки дейности”, фестивалът се превърна в традиционно събитие за града, което събира все повече млади хора от цялата страна. Такова е и желанието на организаторите, все повече хора да бъдат запознавани с българския фолклор и по този начин всичко завещано ни, като традиции и бит, да бъде съхранено и предадено.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn