ПФТС „Тангра“ показа майсторство и получи отличия на Националния музикално-фолклорен конкурс “Орфееви таланти”

Грамота за високи художестено-творчески постижения за ръководителката на състава Мария Терзийска

Професионален фолклорен танцов състав „Тангра“ към Сдружение „На орището“, село Попинци се завърна с отличия при дебютното си участие на един от най-мащабните фолклорни форуми в България – Националния музикално-фолклорен конкурс “Орфееви таланти”. Конкурсът се проведе от 24 до 26 март в Пловдив за седемнадесети път. Танцовият състав от Попинци взе участие в две възрастови групи: ІІІ-та възрастова група, от пети до седми клас, и ІV-та възрастова група, от осми до дванадесети клас. Състава участва в категория А3, раздел „Групи за танцов фолклор“.

От грандиозния форум ПФТС „Тангра“ се завърна с две почетни отличия  – „Златна лира на Орфей“ и за двете си възрастови групи. Ръководителката на състава Мария Терзийска беше удостоена с Грамота за високи художестено-творчески постижения от ръководството на Съюза на българските музикални и танцови дейци. Общо 36 танцьора се представиха със следните произведения: „Дунавски ритми“ по хореография на Петър Григоров, „Дойди на оро“ по хореография на доц. Георги Гаров, „Пролетен момински танц“ по хореография на проф. д-р Даниела Дженева и „Шопски ритми“ по хореография на Иван Кочев.

В конкурса се включиха над 5000 участника, които бяха оценявани от професионално жури, председателствано от проф. акад. Милчо Василев, ректор на АМТИИ – Пловдив, известен диригент, композитор и педагог. Зам.-председател на журито е бил проф. д-р Костадин Бураджиев, който към настоящия момент е зам.-ректор на АМТИИ, зам.-председател на Българския национален младежки фолклорен съюз и главен диригент на Академичен народен хор. Авторитетни имена са били част и сред членовете на двадесетчленното жури.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn