ПФТС „Тангра“ участва в XVI Международен детски етнофестивал „Децата на Балканите – с духовност в Европа“

Днес,1 юни, ПФТС „Тангра“ при НЧ „Искра-1872“, с. Попинци, с ръководител Мария Терзийска, ще вземе участие в конкурсната програма на XVI Международен детски етнофестивал „Децата на Балканите – с духовност в Европа“ в община Минерални бани, организиран от КНСБ и Благотворителен фонд „Проф. д-р Желязко Христов” , съобщиха от читалището.

Етнофестивалът се провежда в два дни 31 май и 1 юни, а в конкурсната програма ще вземат участие 72 групи и 37 индивидуални изпълнители от 19 области и 44 населени места – певци, инструменталисти и танцьори от България и чужбина: Индия, Молдова, Румъния, Сърбия, Македония и Босна и Херцеговина. Жури в състав: хореографите Анатолий Клочков и Мирослав Славов, Иван Кумичин – музиковед и фолклорист и музиковедът Мария Георгиева ще оценява тази година участниците.

Най-добре представилите се изпълнители през двата фестивални дни, ще бъдат поканени да участват в заключителен галаконцерт, който ще се проведе преди връчването на наградите на отличените участници. Галаконцертът ще бъде излъчен по Българска национална телевизия. Етнофестивалът е под патронажа на Министерството на труда и социалната политика. Председател на организационния комитет е президентът на КНСБ Пламен Димитров.

За шестнадесета поредна година, чрез универсалния език на песента и танца се  отправят посланията, които етнофестивалът носи, за единство и общо бъдеще на Балканите и Европа, за толерантност между етносите, за уважение към различните духовни и културни ценности и традиции.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn