Пчеларите от сдружение „Акация“ и приятели дружно се трудят за довършване на параклиса „Св.Харалампий и св.Прокопий“

В неделя, 07.11.2021 г., времето на местността св. Харалампи е мрачно и негостоприемно, облаците са надвиснали над хълма и мъглата я е обзела. Това не попречи на настроението и ентусиазма на пчеларите от Общинско пчеларско сдружение „Акация“- Панагюрище, участващи за пореден път в организираната бригада от ръководството на сдружението по довършителните работи на параклиса „Св. Харалампий и св.Прокопий“, магерницата и ландшафното оформление на терена около тях.

Днес със задоволство отчитат добре свършената работа. Възстановена е отчупената част на кръста, за който преданието гласи, че съществува отпреди съществуването на гр. Панагюрище. Оформени са се пътеките до параклиса, кръста и магерницата. Подравнен отчасти е теренът. Към бригадата се присъединиха и група туристи от Туристическо дружество „Бунай“, за което пчеларите благодарят.

Много са проведените бригади и участниците в тях през годините на строителството. Сред тях са Иван Иванов от с.Белица, Никола Байряков, Цанко Парпулов, Иван Пъков, Гошо Лютаков, Стоимен Чуклев, Гошо Пандуров, Гошо Гечев, Пламен Метанов, Никола Вангелов, Валентин Найденов, Иван Дудеков, Велко Кацарев, Стоян Бътовски, Илия Чолаков и др.

След свършената ползотворна работа, участниците в бригадата продължиха разговорите за предстоящите задачи в магерницата, на чашка ракийка, винце с мезе и сладки приказки.

Довършителните работи не са малко, но ще се справим. Обектът ще бъде завършен. За съхранение на християнската вяра и историческата памет, за възпитание на поколението в любов към отечеството, природата и пчелите“, споделят от ръководството на общинско пчеларско сдружение „Акация“, гр. Панагюрище и изказват благодарност към своите колеги за всеотдайния и съзнателен труд.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn