Първа национална среща по радиохирургия в Панагюрище

На 2 и 3 ноември Панагюрище е домакин на Първата национална работна среща по радиохирургия, организирана от  водещи специалисти от Гилдията на лъчетерапевтите в България и отделението по лъчелечение на МБАЛ „Уни Хоспитал“.

Форумът е на тема: „Въвеждане и стандартизиране на радиохирургията – предизвикателства към лъчетерапевтичните центрове в България“.

Срещата беше открита официално на 2 ноември, в зала „Асарел” на комплекс „Каменград” от прокуриста на МБАЛ „Уни Хоспитал“ д-р Ангел Проданов и от д-р Захари Захариев – началник на отделението по лъчелечение в болницата.

„Темата на днешната среща е истински амбициозна – обсъждане на предизвикателствата, които стоят пред лъчетерапевтичните центрове в страната. В нашата болница повече от две години работи такъв център, който знам, че е сред най-добрите в страната. Колегите имат щастието и отговорността да работят с медицинска апаратура от последно поколение“, заяви д-р Проданов. Според него онкологичният център на МБАЛ „Уни Хоспитал“ е повод за гордост не само заради инвестираните милиони левове, но и заради обичта към пациентите, която работещите там специалисти проявяват. В изказването си той благодари и на инвеститора на лечебното заведение „Асарел-Медет“ АД, благодарение на когото Панагюрище има лечебно заведение на европейско ниво.

Приветствени думи към гостите отправи кметът на Община Панагюрище Никола Белишки. „Надявам се тази първа среща да не е последна, а да бъде началото на един традиционен форум, на който водещи специалисти да обменят опит и добри практики. Всички вие работите за по-доброто бъдеще и опазването на здравето на българите“, подчерта градоначалникът и увери, че местното лечебно заведение винаги може да вижда партньор в лицето на общината”.

Събитието уважи и заместник-кметът Галина Матанова.

„Българските лъчетерапевти са доказали, че могат да правят медицина на световно ниво и младите колеги има от кого да се научат. Това са способни лекари с големи сърца, които дават надежда на пациентите с онкологични заболявания“, заяви от своя страна д-р Захари Захариев, началник на отделението по лъчелечение в болницата. Спонсор на събитието е фирма „Вариан Медикъл Системс”, САЩ, производител на високоспециализирана техника. Дружеството прави едни от първите разработки в областта на лъчелечението, радиохирургията, рентгеновата технология и цифровите детектори за изображения. „Варинак България” ЕООД е единственото дружество в България, притежаващо правото да дистрибутира и сервизира продуктите, запазена търговска марка на производителя „Вариан Медикъл Системс”.


Програмата започна с презентация на д-р Росица Кръстева, началник отделение “Медицинска онкология“ в „Уни Хоспитал“ и проф. Татяна Хаджиева, дмн – председател на Гилдията на лъчетерапевтите в България.
Гостуващите специалисти посетиха „Уни Хоспитал“, където разгледаха клиниките, а специално внимание беше обърнато на Онкологичния център.

По време на втория ден ще бъде представен опитът на всички водещи лъчетерапевтични центрове в страната. Докладчици ще бъдат д-р Захариев от „Уни Хоспитал“, проф. Първанова от НСБАЛО, д-р Колева от УМБАЛ „Св. Ив. Рилски“, д-р Недев от Аджибадем Сити Клиник, д-р Лазаров от Токуда, д-р Влайкова от УМБАЛ „Св. Георги“, д-р Дочев от КОЦ „Бургас“ и д-р Енчева от УМБАЛ „Св. Марина“.

Програмата ще акцентира върху проблемите и предизвикателствата в дозиметричното планиране. Ще бъдат представени случаи от практиката на медицински физици, както и начин на позициониране, начин на имобилизация и средства за верификация, които ще бъдат представени от старшите рентгенови лаборанти на всички центрове за лъчелечение в страната.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn