Първа родова среща на Калагларския род

Първа родова среща на Калагларския род се състоя в Панагюрище на 3-ти май 2015 година. Корените на рода тръгват от участника в Априлското въстание Нено Яков Делибалтов /1843-1925г./

148 наброяват в момента живите му наследници и приобщените към рода, а болшинството от тях присъства на събитието, което се състоя в навечерието на едни от най-празничните дни за Панагюрище и България. Символично бе и мястото на срещата – Народно читалище „Виделина-1865”, място на културния и духовен живот в града.

Основният инициатор на събирането на рода бе бизнесдамата Райна Даскалова. Че пазят заветите на дедите си и скъпи спомени за тях, увери и самата тя, както и всички присъстващи на родовата среща. С гордост бе припомнено за техния прародител Нено Делибалтов и съпругата му Стояна, които поставят началото на рода, за една от дъщерите им – Гена Делибалтова, която се жени за Нено Калагларски от село Левски и след това родословието се разраства, за техните деца и за следващите поколения.

kalagl rod

Със задоволство бяха споменати и съвременниците – повечето от тях жители на Панагюрище, трудолюбиви хора, предимно бизнесмени, сред тях и адвокати, инженери, военен летец, който по-късно става сред първите минни инженери в МОК „Медет” /Нено Дедев/.
Преди по-тържествената част на събитието, родствениците се събраха във фоайето на читалището и разгледаха родословното дърво и фототаблата със семейни снимки, съхранили години наред спомена за дедите им. Оказа се, че техните лица, души и живот са все още живи у потомците на рода.
Започна официалната част на събитието. Като водеща се изяви внучката на Райна Даскалова – Неделина. Директорът на Историческия музей доц. д-р Атанас Шопов поздрави присъстващите за това, че възкресяват и съхраняват родовата памет, че предават този трепет и вълнение на младите. Афиширано бе, че двама представители на рода – Райна Даскалова и Цветана Петрунова, ще дарят на градския музей ценни и много лични за тях неща – ръчно изработени черга, изтъкана от Гена Калагларска преди повече от 70 години, и българска бродерия, дело на Мария Калагларска. Поздравителен адрес бе прочетен и от председателя на читалището домакин Спаска Тасева.
След това на сцената, хванати ръка за ръка, се качиха осем деца, представители на всяко от разклоненията на рода, символизирайки, че всеки от тях е здраво свързан с останалите. Инициаторката на родовата среща дари всяко от децата с копие от родословното дърво, както и неговото продължение, и заръката дървото да бъде доразвито.
На събитието присъстваше и най-старшата в рода – Стоянка Бозаджиева. Най-новият член на Калагларския род се оказа родената през април тази година Славена Узунова, но срещата бе огласена от детския глъч на други малчугани.

 

В празничната програма се включиха танцьорите от танцова формация „Средногорска жарава” и изпълнителите от вокална група „Радеан” при НЧ „Виделина-1865”. Деца от рода изпълниха стихове с патриотична нотка.
Накрая си обещаха, че пак ще се срещнат – след 3 години, за Втора родова среща. Изразиха надежда, че тогава родът ще се е разраснал с още дечица, защото сега децата под 16 години са 35. Всички присъстващите си направиха снимка за спомен. Срещата продължи с вкусна почерпка и сладка раздумка.
Ако родът, семейството, традициите са нещата, които дават усещането за принадлежност към определени хора, земя, определен личен свят, то наследниците на Калаграския род са намерили своето място.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn