Първият ВЛАК НА БУКВИТЕ за 24 май

“Холдинг БДЖ” ЕАД стартира проект по повод Деня на славянската писменост 24 май под надслов „Влак на буквите”. За първи път в историята си, железницата подготвя не просто атракционно пътуване, а специална програма, посветена на празника.

Ще бъде направено благотворително пътуване до Банкя с ретро-локомотива Баба Меца, който и до днес е най-мощният парен локомотив в Европа и на него като огняр е работил поетът Никола Вапцаров в продължение на три години. На сутринта на 24 май, на Първи перон ще бъде композиран влак с парния локомотив Баба Меца. Два от вагоните ще бъдат облепени с фолио за рисуване и върху тях младежи ще нарисуват в реално време графити, свързани с азбуката. Рисуването ще продължи и върху асфалта на перона, като продължение на самите вагони.

Подготвя се група за флаш-моб, която ще представи програма с танцьори от три стила – класически балет, хип-хоп и народни танци. Духовият оркестър на Столична община ще разиграе надсвирване, докато танцьорите се надиграват – в своя стил и кръстосвайки стиловете си, а музиката ще преминава от народна, през класическа до модерни ритми.

В състава на композицията ще бъде включен вагон, наречен „Трака-трак книжарница” и в нея ще са изложени детски книги на различни издателства.

За пътуването с композицията е отправена покана към ученици с изявени лидерски изяви от цялата страна, отличени преподаватели, студенти- отличници по педагогика, ученици- бежанци, редовно учещи деца от малцинствата с похвални прояви. За първи път в рамките на тържествена програма, посветена на славянската писменост на едно място ще бъдат събрани деца от различни етноси и националности, заедно с преподаватели.

Предложения за участие в инициативата ще се приемат до 30 април 2017 г. на имейл адреси на БДЖ: bdz@bdz.bg или liyana.pandelieva@gmail.com, и на на Пресцентъра на МОНpress_mon@mon.bg.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn