Първият в Панагюрище айкидо клуб ще е за деца и възрастни

Първият айкидо клуб в Панагюрище ще бъде официално открит в края на този месец. Сдружение с нестопанска цел „МОО съюз България” в обществена полза, на хора практикуващи и симпатизиращи на японското бойно изкуство айкидо, се обединяват около идеята да се създаде айкидо клуб в Панагюрище.

Една от многобройните малки тайни в айкидо е постоянството, силната воля и най-вече търпението, качества, които това бойно изкуство възпитава у онези, които го изучават и практикуват. По своята същност айкидо е съвременен израз на традиционните японски бойни изкуства – съвременно Будо. Изключителното в природата на айкидо е, че наследява духовната, мистична традиция на самурайската класа, като търси истинския дух на Будо не в състезателната войствена атмосфера на двубоите, такива каквито са те на спортните състезания, не чрез преследването на победа “на всяка цена”, а в търсенето на съвършенството на тялото, закалено в процеса на тренировка и духа облагороден от принципите на айкидо. Тези принципи са изразени в самата дума АЙ КИ ДО. В превод означава “Път към хармонията на КИ”.

В реалния живот Айкидо се развива в широк аспект. Според начина на преподаване и практикуване може да бъде използвано като социално занимание за развиване на самодисциплина, концентрация, ловкост, средство за повишаване на жизнения тонус и ефективност в училище, работа и т.н. , а също и с лечебна цел, така и както реално и ефективно бойно изкуство в екстремни ситуации, подготовка в бойни поделения, специални части, полиция и др.

На официалното откриване на клуба ще присъстват инициаторите за създаването му, които ще споделят повече за идеята да се сформира айкидо клуб и как ще протича тренировъчният процес в Панагюрище.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn