Първият учебен ден в Панагюрище

Тази година учебната година започна в условия на извънредна епидемична обстановка. Това досега никога не се е случвало у нас. През 2020 г. първият учебен ден премина при засилени мерки за сигурност. Официални тържества имаше само за децата от първи, пети и осми клас. Останалите се събраха в класните стаи или кабинетите.

 

 

 

Химнът на Република България и тържественото издигане на националния трибагреник поставиха началото на официалното откриване на новата 2020/2021 учебна година във всички училища на територията на община Панагюрище. С „Добре дошли” бяха приветствани ученици, учители и родители от директорите на училищата. Много вълнуващ, изпълнен с усмивки, настроение и празнична атмосфера бе първия учебен ден за всички. Той бе особено важен и специален за първокласниците , които тази година за първи път прекрачиха прага на българското училището и класната стая.

Първи през арката на знанието в ОУ“20 април“ преминаха нетърпеливите първокласници.“Бъдете успешни и радостни през цялата учебна година“, пожела им директорът на школото Дида Карайлева. Априлци се включиха активно в Националната инициатива „Купи една книга, подари я на своето училище“, с което обогатиха разнообразието от книги в кътовете за четене на класа и любимото училище.

Вълнуващ и тържествен бе празникът и в ОУ „Проф. Марин Дринов“. „Убедена съм, че интересът към новото и непознатото ще бъде водещ по пътя на знанието, по който ще вървите заедно с вашите учители„, каза в своето приветствие директорът на училището Екатерина Футекова.

Тържествено стартира новата учебна година и СУ“Нешо Бончев“. „Знайте, че вие влизате в едно училище, в което са учили много видни личности, това е и училището, през което са минали много хора, макар и не толкова известни, но които са оставили дълбока диря в нашия град и нашата държава. Тук са учили майките и бащите на голяма част от вас, бабите и дядовците. В този момент, вие ставате част от ятото на бончевци“, с тези думи се обърна директорът на училището Веса Барова към най-малките бончевци, първокласниците, а те от своя страна обещаха да се учат прилежно.

Днес официално бе открита новата 2020/2021 учебна година в Професионалната гимназия по индустриални технологии, мениджмънт и туризъм в Панагюрище. Директорът на училището инж. Лушка Апостолова удари символично първия звънец и отправи своето приветствие към всички учители и ученици, като им пожела „На добър час“. Поздрав за началото на учебната година в Професионалната гимназия отправи и Бисерка Янева, директор „Човешки ресурси“ в „Асарел-Медет“АД.  През учебната 2020/2021 година в Професионалната гимназия по индустриални технологии, мениджмънт и туризъм в дуална форма на обучение по минни специалности, заявени от „Асарел-Медет“ АД, ще се обучават общо 92 ученици.

Детските градини посрещнаха своите възпитаници с украсени дворове и занимални, огласяни от детски песни. Децата получиха подаръци с пожелание за здраве и безброй незабравими преживявания.

Първокласниците получиха подарък от Община Панагюрище – „ Родолюбив БУКВАР“.

В навечерието на първия учебен ден Община Панагюрище за поредна година дари на всички училища, на детските градини и на центъра за подкрепа за личностно развитие живи дръвчета, които учители и ученици да засядат и отгледат заедно с любов.

Вече девета година ново дърво ще извиси снага във всеки от дворовете на учебните заведения на територията на общината. Всяко младото дърво носи в себе си символиката на живота – започва с плитки корени, които с времето укрепват и здраво се захващат за земята, клоните, които се стремят все по-нагоре към слънцето и небето. Точно като дървото, човек с времето се стреми към все по-големи знания и нови преживявания.

Още снимки от събитието може да видите на фейсбук страницата на Медиен център „Оборище“.

 

Oborishte.bg

 

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn