Първи международен открит турнир по ускорен шахмат се проведе в Попинци

На 25-ти юни в село Попинци се проведе Първи международен открит турнир по ускорен шахмат. Турнирът се организира от ШК „Оборище“ и Шахматна секция „Асарел-Медет“ и е част от стратегията за развитие на шахмата в малките селища, съобщи Христо Костурков. Спортното събитие се проведе в местното ОУ „Отец Паисий“. Главен съдия на турнира беше Боряна Строкова.

В шахматната надпревара се включиха 31 състезатели от цялата страна, между които състезатели на спортните клубове „ИВИС“ и „CHESSBOMB“, СКШ „Рицар”, София.
Специално поканената 9-годишна шахматистка от кръжока по шахмат при НЧ „Гоце Делчев – 1927” от район „Илинден“, София – Петя Караиванова, която за 2015 година беше „Шампион на България” и „Шампион на Европейския Съюз” за момичета до 8 години, преминала в по-горна възрастова група, и отново Шампионка на България в категорията на 10-годишните на блиц и ускорен шах за 2016 година.
shahmat popinci1След оспорвана и уморителна надпревара първите три места заеха: Петър Козарев, Кирил Димов и Иван Смилянов. Победителите бяха наградени с купи, медали и грамоти осигурени от фирма „Асарел-  Медет“ АД.
Медали и грамоти получиха във възрастовите групи:
– до 14 години Йордан Гюрджеклиев, Марин Юруков
– до 12 години Валерия Добрева, Димитър Дафовски, Гинка Юрукова
– до 10 години, своята титла защити шампионката на България Петя Караиванова. За Петя организаторите бяха приготвили и специална награда – уникална тениска с нейното име и името на България , с която да участва на европейското първенство, дизайнерско дело на Николай Немигенчев. Нейни подгласници станаха Адриан Клаклов и Георги Митов.
Във възрастова група до 8 години изненадващо първото място спечели 5- годишният талант Данаил Попзафиров, за което и получи специалната награда GSM осигурен от „Оптикоелектрон Груп” по случай 45 годишния юбилей на фирмата, на второ място се класира Никола Клаклов , а на трето Васил Попзафиров.

shahmat popinci2

Със създаването на ШК „ОБОРИЩЕ“ една от основните цели, които си постави сдружението е да популяризира шаха в община Панагюрище и да надгражда постигнатото до тук. Днес клубът има 16 картотекирани играчи в БФШ и над 30 члена.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn