Първокласници от клуб „Аз съм българче” в ОУ”Проф.Марин Дринов” изработиха атрактивни кукерски маски по проект „Твоят час”

С много желание и въображение учениците от 1а клас от клуб „Аз съм българче” в ОУ ”Проф.Марин Дринов” по проект „Твоят час” през месец февруари изработиха кукерски маски във връзка с провежданите между Месни и Сирни Заговезни обредни ритуали от рогачи, джумали и кукери в населените места в община Панагюрище. С голям интерес учениците се запознаха със символиката на ритуалите и с материалите, от които се изработват костюмите и маските.

Така тpадиция и бит влизат в yчилището. Идеята е да се интегрират българските обичаи в извънкласните дейности, тъй като те представляват мост между старата култура и младото поколение, което я възприема като знание за живота на своите предци.
В края на месеца предстои направата на мартенички, с които учениците от клуба ще закичат децата от ОДЗ „Брезичка”, за да посрещнат заедно Баба Марта.


Клуб „Аз съм българче” с ръководител Спаска Арбалиева е сформиран по проект „Развитие на способностите на учениците и повишаване на мотивацията им за учене чрез дейности, развиващи специфични знания, умения и компетентности (Твоят час)“ по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020 г.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn