Първото голямо проучване на Черно море

Стартира проектът по подводна археология в Черно море (Black Sea M.A.P). Това е първото голямо проучване на Черно море и първият път, когато българската акватория се проучва в толкова голям мащаб с цел да се картира подводното културно наследство на България и да се опише праисторическото и историческото антропологическо въздействие върху околната среда в региона.

Черно море се определя като една от най-добрите подводни лаборатории в света заради своите аноксични води, в които артефактите се запазват по-добре, отколкото в която и да е друга морска среда.

Експедицията стартира работа на терен на 12 септември 2015 г. Операциите в морето ще продължат 30 дни. След това данните ще се анализират и интерпретират и ще бъдат представени на българското правителство през пролетта на 2016 г. Тригодишният проект се финансира от Фондация „Експедиции и образование“, която заедно с Центъра за морска археология към Университета на Саутхамптън (Великобритания) и Центъра за подводна археология и Националния археологически институт с музей при БАН (България).

През първата година на проекта основният акцент ще бъде върху геофизиката, за да се картира районът. През втората година се предвижда разширяване на дейността – взимане на проби от дъното и по-детайлно анализиране на данните, получени през първата година. През третата година екипът ще се задълбочи още повече и ще проведе още по-детайлно проучване на избрани места, използвайки най-модерна техника, включително ROV, AUV и пилотирани подводници.

Проектът ще се осъществява в пълно съответствие с Конвенцията на ЮНЕСКО за опазване на подводното културно наследство (2001 г.) и в съответствие със статута на България като един от първите поддръжници, подписали конвенцията.

Дейвид Белтън и Анди Байът, изпълнителни продуценти на Black Sea Films, сформират екип от водещи творци, създатели на печелилите многобройни награди филми „Синята планета“ и „Планета Земя“ на Би Би Си, „Бог в Америка“ на PBS, „Експедиции“ на Channel Four; „Застреляй кучетата“, „Дълбокото синьо“, „10 милиарда“ на Theatrical Features и 3D филма „Ураган“.

Повече информация за проекта можете да прочете на официалния уебсайт на Black Sea M.A.P: http://blackseamap.com.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn