Първото куче-терапевт в България

Бургаската фондация “Апорт” обучава първото в страната куче-терапевт. Кучето не е отгледано специално за целта, не е породисто и идва от приют. Става въпрос за малката Тами, която е спасена от варненската организация „Щастие за 4 лапички“ и отива във фондацията благодарение на  Zornica’s cats.
Едногодишното мъничко кученце, вероятно кръстоска между чихуахуа и дакел, бива кастрирано, обезпаразитено и му се търси постоянен дом. До момента, в който към Тами проявяват интерес психоложката Елена Дросева и фондация “Апорт”. Психоложката решава да работи с Тами, като я направи помощник в своя център за психо и арттерапия “Другото място”, където ще помага в лечението на деца от 4 до 10 години, които имат страх от кучета, проблеми с комуникацията и други ментални проблеми.
За да бъде пълноценен терапевт, Тами се обучава във фондация “Апорт”. Тя е преминала успешно предварителните тестове и в момента й предстои бърз курс за усвояване на основни навици, свързани с бъдещата й работа.  Очаква се Тами много скоро да бъде първото дипломирано куче-терапевт в България. Това е професия, която към момента няма кучешки аналог в страната.

Една от целите на фондация „Апорт“ е създаване на републикански център на територията на България, за професионална и обща дресура на животни(предимно кучета от приюти) и обучение на хора от всички възрасти с вродени или придобити физически или ментални увреждания за живот и работа с обучените животни.

Oborishte.bg

 

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn