Първото юлско слънце от върха на Калето

Това преживяване си подариха група ентусиасти, които посрещнаха първото юлско утро на върха на крепостта Калето, край село Баня.
Рано в 5.20 ч. сутринта групата беше на върха на Калето, сподели Радка Мутева, която бе част от групата и е един от oрганизаторите на редица събития от културния и обществения живот на село Баня.

На музикалния фон на песента на Uriah Heep – July Morning качилите се на Калето видяха първите слънчеви лъчи, прокрадващи се зад облаците. Групата запя и любимите песни за село  Баня по текст на д-р Райко Мутев – „Хубаво си с. Баня, най- красиво на света” и „Хубава си моя горо … „.

nebe banqbanq 1
Жителите на Баня възнамеряват отбелязването на Джулая да стане традиция за тях. Краткото утрешно приключение завършва с връщане по така наречената пътека на любовта със 7 потайни кътчета, пейчици и омайни зелени кътове на Банското кале.
Банското кале е изграденo през ранновизантийския период и е част от Средногорската отбранителна система. Крепостта е разположена на стратегическо място. В подножието на хълма, непосредствено до крепостта, има топли минерални извори, около които са съществували селища от различни исторически епохи: елинизъм, римски период, ранновизантийски период и средновековие.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn