Първо място за панагюрския атлет ветеран Петър Петров в седмото издание на Плевенския „Маратон на приятелството“

Панагюрският атлет ветеран Петър Петров бе най-възрастният участник в седмото издание на „Маратон на приятелството“ в Плевен, провел се на 23 май. 84-годишният спортист бе единствен състезател в категория 70+ – мъже и се окичи със златния медал.

Петров се състезава в класическата маратонска дистанция (42,2 км), като успя да пробяга 21 км в контролното време.

 

Състезанието затвърди името си „Маратон на приятелството“, като привлече участници от различни държави и в широк възрастов диапазон и се превърна в своеобразен празник на града. В различните дисциплини се включиха общо над 530 участника от 14 националности на възрасти от 2 до 84 години. Всички те спортуваха, подкрепяйки каузата „Бягаме в Плевен за достъпна среда“.

Маратонът на приятелството в Плевен традиционно привлича участници с различни националности. Тази година, въпреки ограниченията за пътуване поради коронавирусната пандемия, в него се включиха бегачи от общо 14 държави, сред които Великобритания, Индия, Ирландия, Кипър, Мароко, Непал, Пакистан, Румъния, Русия, САЩ и други. Многообразието на събитието, освен с различни националности, беше допълнено и от участници в изключително широк възрастов диапазон. Тази година бяха подобрени два рекорда – за най-млад и най-възрастен участник, които бяха съответно на 2 и на 84 години. 

Най-малкият бегач се включи е специалното детско събитие Fun Run Kids, а най-възрастният – в тежката маратонска дисциплина по трасето с дължина 42,2 км. 

Привличайки толкова многолюдна и разнообразна палитра от участници и със своята вече седемгодишна история, състезанието успя да се превърне в едно от най-емблематичните спортни събития за региона. 

Седмият маратон в Плевен беше организиран от социално предприятие „Айс-Оупън“ заедно с община Плевен, фондация „Светът на Мария“, Българска федерация по лека атлетика, СКЛА Феникс, Национален алианс за социална отговорност и в партньорство с Jamba, Българска асоциация на лицата с интелектуални затруднения, сдружение „Аутизъм днес“, JA Bulgaria и други.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn