„Пъстър, цветен Гергьовден“ утре в с. Попинци

Националният фолклорен фестивал „Пъстър, цветен Гергьовден – Попинци 2018“ ще се проведе в събота, 5 май, в НЧ „Искра-1872”. Фестивалът ще бъде официално открит в 10:30 часа от кмета на община Панагюрище Никола Белишки в зрителната зала на читалището в Попинци. Програмата ще продължи с изпълнения на Детска вокална група и Женска певческа група при НЧ „Искра-1872”.

На сцената в село Попинци ще се изявят групи за изворен фолклор, танцови състави, хорове за автентичен и обработен фолклор и индивидуални изпълнители.

Фестивалът няма конкурсен характер. Всички групи ще получат плакет, диплом и подаръци.

Преди да бъде дадено началото на фестивала, във фоайето на читалището ще бъде открита фотоизложба на пазарджишкия фотограф Никола Колев, отразяваща в снимки красиви моменти от зимно-пролетните обичаи представени от участващите групи в XV Фолклорен фестивал на маскарадни и кукерски игри, провел се на 16 и 17 март  в с. Попинци.

Със снимка от Фолклорния фестивал на маскарадни и кукерски игри в Попинци, запечатала в кадър обичая „Въртяжка” и 20-годишната Лучия Шопова от Попинци, пазарджишкият фотограф Никола Колев спечели конкурса #EU4CULTURE. Конкурсът бе организиран от Бюрото на Европейския парламент в България и бе на тема „Европейска година на културното наследство“. Кадърът, избран за победител, ще се прожектира в паузите на 3D мапинг спектакъла по повод Деня на Европа, който ще се проведе на фасадата на Министерския съвет в София. Фотосът на Колев, отразяващ богатството на българския фолклор, ще бъде част от разказа за европейското културно наследство.

Третото издание на Националния фолклорен фестивал„Пъстър, цветен Гергьовден” в с. Попинци се реализира по Програма за стимулиране на читалищната дейност в община Панагюрище за 2018 година.

Целта на фестивала е да съхрани и популяризира изворния, автентичен фолклор на България. Да представи пъстротата и красотата на българското фолклорно песенно и танцово изкуство и по този начин да съхрани и предаде живото, духовно, културно наследство на българина.
Да предостави възможност на творческите колективи за обществено признание и да насърчи приемствеността на младото поколение.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn