Пътна полиция с апел към шофьори, велосипедисти и пешеходци

Във връзка със зачестилите случаи на пътно-транспортни произшествия с участие на пешеходци и велосипедисти от „Пътна полиция“ се обръщат с апел към водачите на МПС, велосипедистите и пешеходците, съобщават от пресцентъра на ОД на МВР в Пазарджик. Велосипедист почина снощи в Пазарджик при пътен инцидент, блъснат от водач на лек автомобил.

Ето какво съветват органите на реда:

Водачите на МПС да управляват автомобилите си с повишено внимание, ниска скорост и достатъчна дистанция, както в населените места, така и извън тях. Возилата да бъдат технически изправни предвид на лошите климатични условия – намалена видимост, валежи от дъжд и хлъзгави настилки. При приближаване на пешеходна пътека, училища или детски градини задължително намаляване на скоростта и с готовност за бързо спиране на автомобила при внезапна поява на пешеходци.

 Велосипедистите да предприемат пътуване с велосипед само ако това се налага. Препоръчваме носенето ВИНАГИ на светлоотразителна жилетка / а не само през нощта или извън населените места/,  за да се повиши видимостта на колоездача по време на движение. Освен това велосипедите да бъдат оборудвани със светлоотразители, със светлини отред и отзад. При управление на велосипед да се избягват резки маневри и да се спазва принципа на придвижване плътно в дясно по посока на движението.

Пешеходците да бъдат облечени в светли дрехи през тъмната част от денонощието или да имат светлоотразителни елементи по тях. Да пресичат само на пешеходни пътеки, като преди това да се огледат внимателно за приближаващи автомобили или друго пътно превозно средство. Да не излизат на внезапно на пътното измежду спрели или паркирани автомобили, защото така намаляват възможността за адекватна реакция на водачите при появата им на пътя. По възможност децата да бъдат с възрастен придружител.

Oborishte.bg

 

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn