„Пътувахме” до Африка с деца от Панагюрище и артисти от Пътуващата академия „Артисти за деца”

Мая Бежанска и Поли Генова бяха специални участници в спектакъла, който даде старт на Седмицата на изкуствата в Панагюрище.

Деца и артисти в Пътуваща академия „Артисти за деца“ в Панагюрище представиха театралния спектакъл „Любопитното слонче“. С песни, танци, ритми, рисунки и много артистичност те потопиха присъстващите в атмосферата на далечна Африка. Така с много настроение и изкуство, сътворено и от самите деца, бе открита Юнска седмица на изкуствата „Вдъхновение, настроение, красота“-Панагюрище, 2015.
Събитието, което се състоя в Народно читалище „Виделина-1865”, откри заместник-кметът Галина Матанова. С различни инициативи местната власт се опитва да подкрепя и цени всяко едно дете от община Панагюрище, заяви ресорният зам.-кмет.
С изразните средства на театъра да се провокира и освободи присъщият на всяко дете естествен ентусиазъм към изкуство е целта на артистите от Пътуваща академия. Ръководител на програмата – театралната режисьорка Елена Панайотова акцентира, че най-важното нещо за всяко дете е да открие своя талант, тогава то може да върви уверено по пътя си и да бъде себе си. Панайотова получи специален плакет за заслуги от името на Община Панагюрище.
Представлението сложи край на стартиралия през март тази година проект Пътуваща академия „Артисти за деца”, който се реализира за първи път в града, с подкрепата на Община Панагюрище. В продължение на три месеца близо 60 деца се обучаваха и забавляваха с екипа на международната програма, а какво са успели да научат, децата показаха днес.

1

Програмата на проекта включва директна творческа работа на артисти с деца. Водещ на Академията в нашия град бе актрисата Росица Гущерова в екип с куклената актриса Маргарита Петрова, сценографа Здравка Кантарева и арт-терапевта Виктор Велчев, хореографът Вероника Петрова и актрисата Мая Бежанска.
Спектакълът сътвориха децата от партниращите по проекта организации: Център за настаняване от семеен тип за деца и младежи, Център за настаняване от семеен тип „Павел Бобеков“, Обединен детски комплекс – Панагюрище, Основно училище „Проф. Марин Дринов“, с което си партнират и преди реализирането на проекта в Панагюрище, ОУ „20-ти април”, възпитаници на СОУ  „Нешо Бончев“, Мажоретен състав при Обединен детски комплекс – Панагюрище, Виктория Манева и Йоана Чамова. На края на спектакъла бе изброено поименно всяко дете, участвало в представлението.
Пътуваща академия “Артисти за деца” е инициатива на Фондация „Ден Гри”, стартирала през 2002 година с проекта „Лятна театрална академия за деца в риск – с. Широка Лъка”. От 2011 година фондацията развива дейности по международната програма “Артисти за деца” в Кения и България. В ателиетата и курсовете на програмата до момента са се обучавали над 800 деца от България от над 10 домове и детски институции, 1300 деца от домове от Кения, 80 артисти от Европа, САЩ и Кения, както и над 25 социални работници от страната.

222
Програмата предлага интегрален подход за работа с деца чрез средствата на изкуството, базирайки се на интерактивни и интердисциплинарни модели, които комбинират изкуство-терaпията и чисто игровия модел на общуване и задължително завършват със създаване на театрално представление.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn