„Пътят на свободата – април 1876“ е посланието на област Пазарджик за инициативата Пилон „Рожен“

28-те административни области на страната избраха своите послания към бъдещето, които ще бъдат гравирани в основата на новия Паметник на Обединението – 111-метровия Пилон „Рожен” в Родопите. Финалните текстове са истинска палитра от емоции и подчертават приноса на всеки регион към развитието на България и нейната история и култура през вековете.

Посланията ще бъдат гравирани върху карта на България с размери 5х3 м от врачански камък, като всяко ще е поставено на мястото на областта, от която идва.

Безсмъртните думи на Апостола на свободата Васил Левски „Ако спечеля, печеля за цял народ…“ са избрали за свое послание област Ловеч, а това на област Пазарджик е „Пътят на свободата – април 1876“ в памет на българското националноосвободително движение.

Рожен е история, да продължим да я пишем!“ е посланието на област Смолян.

Текстът на Пловдив гласи „Бъдете задружни, бъдете свободни, бъдете България!“

Само една дума – „Сурва“ е посланието на област Перник, защото едноименният фестивал и обичай, който е част от нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО, представят региона по най-разпознаваем начин.

Наситени с история са посланията на област Шумен „Оттука започва България“, и на област Велико Търново „Царе и слава, дух, култура и незабрава!“.

Най-разпознаваемите символи на регион Стара Загора – липите и розите са в техния текст „Древност и дух несломим, с дъх на липи и рози“, а с житния клас и хляба са свързани посланията на Силистра и Добрич.

Новият Паметник на Обединението – Пилон „Рожен“ ще бъде официално открит на 13 юли т.г., а церемонията ще бъде последвана от голям концерт на примата на българската естрада Лили Иванова.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn