Разказвачът на мистични истории Николай Нинов представи новата си книга „Намерени от чудесата” в Панагюрище

Мнозина приятели и познати определят Николай Нинов като „разказвач на мистични истории”, и няма как историите му да не са мистични, след като отвеждат  читателя до точно такива труднодостъпни, причудливи места. Места достъпни само за най-запалените пътешественици, места които те оставят свободно да интерпретираш как са били създадени. Ако са природни образования, колко ли хилядолетия са били необходими за да бъдат изваяни, ако пък са човешки творения,  да се чудиш кой, за какво и кога ги е създал.

За всички свои почитатели в Панагюрище Николай Нинов представи на 26 ноември в камерната зала на Театър Дом-паметник своята трета книга „Намерени от чудесата”. Организатор на събитието бе Туристическо дружество „Бунай”-Панагюрище.

Книгата беше представена от журналистът Тодор Гроздев, главен редактор на пазарджишкия вестник „Знаме”.

Тази трета книга е част от поредица, посветена на огромната палитра от скални образувания, мегалити и живи светилища по нашите земи. Нинов постави началото на трилогията с „Повторени сънища. Фотописи от мистична България” (2015) и я продължи с „Времето гледа с десет очи. Пътеписи от мистична България” (2017). Сега, в „Намерени от чудесата. Скалописи от мистична България” той разказва за още забравени обекти и смайващи ритуали в родопските села, за неизследвани протодолмени в Средна гора, за олтарната площадка „Енергийната скала” под Белинташ,  обърнатата пирамида в Тетевенската планина др. Подобно на предишните книги на Нинов, и „Намерени от чудесата” съдържа GPS индекс и множество негови цветни фотографии.

Не случайно Нинов е нарекъл книгата си Намерени от чудесата”, защото щом камъните са одушевени, няма как ти да намериш чудесата, по-вероятно е те да те намерят, само трябва да им дадеш шанс да го направят. Хубаво е, че има хора като Нинов, и такива като вас, които го следват, да пътешестват по скалата на времето и пространството и да търсят отговор на въпроса, дали ключът на настоящето не се намира в миналото”, каза Гроздев.

Срещата ни в Панагюрище не е случайна, с председателя на Туристическо дружество „Бунай”-Панагюрище Иван Вакарелов и неговата съпруга ни свързва хубаво приятелство и много съвместни обходи”, сподели с публиката в залата Нинов. „Районът на Пазарджишка област крие изключително впечатляващи скални комплекси, светилищни комплекси, следи, които са ни оставили древните”, каза журналистът. Той разказа интересни случки.

За спомен от гостуването му в Панагюрище, от туристическото дружество му подариха черешово топче , на което бе изписано неговото име.  Присъстващите имаха възможност да си закупят книгите на Нинов и да получат автограф от автора.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn