Разрешават посещението на музеи на открито

Музейните обекти на открито вече са отворени за посещение със заповед на здравния министър Кирил Ананиев от 05.05.2020г. Остават изискванията за социална дистанция, както и всички противоепидемични мерки, наложени от правителството.

От Министерството на културата вече са изпратили на музеите, художествените галерии и културни институти в областта на културното наследство методически указания как да се върнат към работа. Допустими са посещенията не само на музейни обекти на открито, но и на експозиции, представени на открити пространства.

Всяка културна институция сама ще преценява кога има готовност да заработи отново, се казва в сайта на Министерство на културата. За целта е необходимо да се създаде организация, свързана с регулирането на броя посетители, гарантиране на социалната дистанция не по-малко от 1,5 метра, защитна екипировка за служителите, периодична дезинфекция на помещения и повърхности и прочие мерки, предписани от здравното министерство.

Забранени до второ нареждане остават масовите мероприятия, беседите за групи и достъпът на посетители до експозиции и събития в сгради.

Екипът на Министерството на културата призовава гражданите, посещавайки планините и парковете, да не забравят, че музейните обекти на открито са отлична възможност не само за разходки, а и за обогатяване на знанията на деца и възрастни“, отбелязват от министерството.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn