Районна прокуратура – Панагюрище разследва проявена жестокост към куче в село Оборище

Районна прокуратура – Панагюрище извършва разследване по досъдебно производство срещу неизвестен извършител за това, че на неустановена дата в периода от 20 септември 2016 г. до 26 септември 2016 г. в село Оборище, община Панагюрище, е проявил жестокост към гръбначно животно – куче с неустановена порода, собственост на 54-годишна жена от същото село, с което му е причинил противозаконно смърт. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура – Пловдив. Под ръководството на наблюдаващия прокурор в момента се извършват активни процесуално-следствени действия за откриване на извършителя на престъплението. При първоначален оглед на местопроизшествието са установени следи от удари по главата и тялото на животното с твърд предмет. Умъртвеното куче е предадено за аутопсия във ветеринарна клиника. Назначена е съдебно-ветеринарна експертиза за установяване на причините за смъртта на животното.

От полицията припомнят, че когато гражданите станат свидетели на насилие или жестоко отношение към животни, могат да сигнализират на 112. След последните промени в Наказателния кодекс има текст, който третира това като престъпление. За него се носи наказателна отговорност, а санкциите определя съдът.
През април тази година бе издадено и първото съдебно решение по новия текст в страната. То беше на районния съд в Панагюрище срещу убиец на каракачанска овчарка, пазеща стадо на местен пастир. Мъжът, който застрелял вярното животно, е от Бъта. Беше осъден да плати на стопанина 1500 лева плюс още близо 500 лева за експертизи.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn