Районният съд в Панагюрище гледа дела и по време съдебната ваканция

Районният съд в Панагюрище е в съдебна ваканция до 1-ви септември, става ясно от заповед на председателя на Панагюрския съд Снежана Стоянова, но и пред този период бяха насрочени граждански и наказателни дела.

Съдилищата в България „затварят” за съдебна ваканция. Това обаче не означава заключване на съдилищата, защото магистратите не преустановяват изцяло своята дейност. Това, което обуславя използването на думата „ваканция”, е, че съдът спира да гледа дела в съдебни заседания, освен по най-спешните случаи, които са изброени в чл. 329, ал.3 от Закона за съдебната власт /ЗСВ/.

Исторически съдебната ваканция възниква като период, който облагодетелства всички участници в процеса. В България съдебната ваканция е въведена още със Закона за устройството на съдилищата от 26.05.1880 г., като периодът, който е предвиден за почивка тогава, е месец и половина с начало 1-ви юли. В този период тече усилена земеделска работа и за страните, и за свидетелите, т.е. би било загуба на ценно време да се явяват в съда вместо да събират реколтата. Съдиите и администрацията на съда в този период могат да използват отпуска си и да довършат насъбралата се през годината работа.

Днес съдебни ваканции съществуват в множество страни, масова практика е съдебна ваканция да има и в Европа. Периодите, в които съдилищата почиват, са различни. В България съдебната ваканция е уредена в чл. 329, ал. 1 от Закона за съдебната власт (ЗСВ), където е посочено, че тя обхваща времето от 15-ти юли до 1-ви септември.

По време на ваканцията съдът не спира да функционира напълно. Когато става дума за наказателни дела, по които има постановена мярка за неотклонение задържане под стража, дела за издръжка, родителски права и незаконно уволнение, дела по несъстоятелност, дела по Закона за защита от домашно насилие и други изброени в чл. 329, ал. 3 от ЗСВ, то съдът функционира изцяло и без прекъсване. По силата на чл. 329, ал. 4 от ЗСВ административните ръководители на съда и прокуратурата трябва да осигурят достатъчно съдебни състави и прокурори за разглеждане на тези дела и искания.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn