Редят изложба на Кирил Божков в Исторически музей-Панагюрище

Изложба „Живопис” в Исторически музей-Панагюрище ще представи творчеството на художника Кирил Божков, съобщават от културната институция. Откриването на изложбата е на 1 септември от 17:30 часа и в рамките на един месец посетителите ще могат да се запознаят с творчеството на художника, за когото казват, че се отличава със “сигнално” разпознаваем изобразителен възглед в полето на съвременната българска живопис.

Художникът Кирил Божков е роден през 1964 г. в село Нови хан, Софийска област. Завършва Националната художествена академия „Николай Павлович“, София – специалност „Стенопис“. Между 1991 и 2007 година е художник на свободна практика, като 13 от тях е и главен асистент в катедра Живопис на НХА. През 1991 г. Кирил Божков печели първа награда за живопис на НХА за пребиваване и работа във Вашингтон, както и специална награда за живопис на НХА, раздел “Голо тяло”.

Божков е направил повече от 30 самостоятелни изложби. Участва в над 150 общи изложби. Печели редица престижни международни и национални награди. Негови творби са притежание на Националната художествена галерия, Софийската градска художествена галерия, Народно събрание на РБ, Министерство на финансите на РБ, президента на Република България Георги Първанов, акад. Светлин Русев, проф. д-р Чирков, проф.Тома Върбанов, проф. Ивайло Мирчев, Красимир Балъков и на много галерии и частни колекции в Австрия, Англия, Белгия, България, Германия, Гърция, Египет, Ирландия, Кипър, Норвегия, Русия, САЩ, Чехия, Словения, Франция, Холандия, Швейцария, Япония, Малайзия, Унгария, Италия и др.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn