Резиденция на бившия Първи става луксозен старчески дом

Бившата резиденция на Тодор Живков в лесопарка „Липник” край Русе до дни ще отвори врати, но като луксозен дом за стари хора.
Имотът беше продаден на търг за 394 000 лв. през юли 2014 година. Ексрезиденцията беше обявена за продан, след като собствениците й от русенска фирма за спедиция бяха натрупали огромни дългове.
Предвижда се резиденцията да бъде дом за стари хора от нов тип и да се нарича общност „Да заживеем заедно”. Идеята е първите десет от общо тридесет обитатели да бъдат основатели на общността. Те ще имат правото да избират и одобряват желаещите да се присъединят към тях.
Членовете ще избират заедно персонала, който да работи в дома, ще определят графика с активности, ще гласуват и планират екскурзии, спорт, посещения на изложби и театри. Ще организират и турнири по шах, табла и др. Предвижда се също да се организират празненства, тематични музикални вечери, да се танцува валс и др.
Новите собственици все още не са съобщили официално таксата за престой в новия дом за възрастни хора.
Лесопарк „Липник“ е разположен в района на село Николово, на 10 км от град Русе. Намира се в огромен горски масив от липови дървета с площ от около 20 000 декара, откъдето произлиза името на местността. Смятан е за най-големия лесопарк на територията на България. Изграждането и оформянето на околната зона като парк започва през 1950-те години. Изградени са вили на много предприятия от Русе (някои от които в момента не функционират), ресторанти, изкуствени езера, хотел, зоокът, детски кът, благоустроени кътчета, спортна база, къмпинг. Там се намира и резиденцията „Липник“ на Тодор Живков.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn