РЗИ- Пазарджик се включи в инициативите за отбелязване на Световния ден за борба с ХИВ/СПИН

Световната общност отбелязва Световния ден за борба с ХИВ/СПИН за 30 пореден път. Началото е поставено в далечната 1988 г. Световната здравна организация в стремежа си да насочи общественото внимание към проблемите на ХИВ/СПИН и да подчертае необходимостта от подкрепа и разбиране за хората, живеещи с ХИВ, обявява 1-ви декември за Световен ден за борба с коварното заболяване. От 1996 г. с отбелязването му се заема Програмата на ООН за ХИВ/СПИН (UNAIDS), а Световният ден се превръща в начало на целогодишна кампания с акцент върху превенцията, образованието и информираността.

РЗИ Пазарджик за пореден път се включи в инициативите за отбелязване на Световния ден за борба с ХИВ. През периодът 23-30 ноември инспектори от отдел „Профилактика на болестите и промоция на здравето“ проведоха поредица от обучения и информационни срещи, с цел разясняване на младите хора, същността на ХИВ инфекцията, пътищата на заразяване и начините за предпазване от ХИВ. По време на кампанията „Узнай своя статус“ всеки желаещ гражданин провери своя ХИВ статус в лабораторията на здравната инспекция.

Първи декември предстои да  бъде отбелязан в утрешния ден съвместно с БМЧК Пазарджик и ОБСНВ Пазарджик. В централна градска част от 11 часа, младежи ще раздават здравно-информационни материали, презервативи, червени панделки и балони. Активистите на БМЧК са подготвили мълчаливо шествие в подкрепа на хората живеещи с ХИВ.

 

Oborishte.bg

 

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn