РИОСВ спешно провери пожар на пазарджишкото сметище

РИОСВ се самосезира за горящи на пазарджишкото сметище отпадъци. Извършената на място проверка установи, че в най-високата част на депото са запалени купчини отпадъци, съдържащи пластмаса, димни газове с наситено сив цвят и неголяма интензивност. На мястото е имало и водоноска на оператора, с която са правели опити за овладяване на пожара.

Експертите коментират, че огънят може да е причинен от самозапалил се биогаз, или от умишлено запалване от външни хора в работната зона на сметището. На оператора е дадено предписание за ефективна организация на работа – 24-часово дежурство на шофьорите на водоноски за недопускане на умишлени запалвания и за овладяване на случаите на самозапалване.

Веднага след проверката, директорът на РИОСВ настоя областният управител на Пазарджик да свика спешна среща с институциите, които стопанисват, регламентират и контролират работата на съоръжението и оператора на депото. Срещата е насрочена за 17 юни. На нея трябва да се набележат мерки за недопускане на външни лица в работната зона на депото. „Ако този проблем не намери категорично и трайно решение, никакви проверки, актове и санкции няма да решат проблемите с експлоатацията на общинското депо за отпадъци”, категорични са директорът и експертите на РИОСВ-Пазарджик.

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn