РК”Традиция”-Панагюрище с нов патриотичен проект

РК”Традиция”-Панагюрище съвсем скоро ще финализира своя нов, значим патриотичен проект – изработването на реплика на знамето на 27-ми пехотен Чепински полк, патрон на клуба, съобщи за Oborishte.bg председателят на родолюбивата организация Методи Навущанов.

Средствата за реализирането на проекта са събрани от членовете на клуба. Дръжката на знамето ще бъде 3 метра, а на върха му ще стои български лъв.

Към момента в процес на изработка е навършието на знамето и останалите негови реквизити, в съответствие с българската знаменна традиция и науката вексилогогия.

Новото знаме на РК”Традиция”-Панагюрище ще бъде осветено през 2020 година, в подходяща обстановка по време на значим български празник.

 

Първото си полково знаме 27-ми пехотен Чепински полк получава в хода на мобилизацията за балканските войни през септември 1912 година. Тогава полкът получава знамето на Самоковска пеша дружина, което е едно от формените знамена модел 1881 година. Заповедта за оставане в заложничество полкът получава на 3 октомври 1918 година, няколко дни след Солунското примирие, с което България излиза от Първата световна война. Полкът преживява изключително големи превратности – преживява пробива при Добро поле, голяма част от личния състав загива в тези тежки боеве. И към 3 октомври полкът вече се намира в района на гр. Кичево, днешна Република Северна Македония. Благодарение на инициативността на полковия командир, той своевременно взел мерки и организира една команда от храбри четници, които успяват да спасят знамето и то достига чрез набързо формирана команда през ред опасности, но достига до мястото на своя гарнизон, град Пазарджик, и знамето успешно е спасено. Впоследствие знамето е удостоено с възпоменателна гривна за спасяване на знаме, а за участието си в Първата световна война е удостоено и с възпоменателен медал за войната 1915-1918 година.

 

Oborishte.bg

 

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn