Родените след 31 декември 1959 година ще могат да изберат дали еднократно, разсрочено или пожизнено да получат втората си пенсия

Хората, родени след 31 декември 1959 година, ще могат да изберат дали еднократно, разсрочено или пожизнено да получат втората си пенсия. Това окончателно записа Народното събрание с промените в Кодекса за социално осигуряване.
До 2025 година лицата, които са се осигурявали допълнително в частен фонд, ще имат право до една година преди пенсионирането да прехвърлят натрупаните по партидата си пари в Националния осигурителен институт и така ще получават пенсия само от НОИ. Този период ще се увеличава плавно до 2038 година, когато осигуряването ще може да се променя не по-късно от пет години преди навършване на възрастта за пенсиониране.
Промените в Кодекса за социално осигуряване пораждат  задължение за пенсионноосигурителните дружества при подаване на заявление за пенсиониране да запознават лицата, осигурени във фонд за допълнително задължително пенсионно осигуряване  с техните права и с правата на наследниците им във връзка с придобитото право на пенсиониране.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn