Родолюбиви инициативи във всички образователни институции на територията на община Панагюрище по случай 146 години от Априлското въстание

Образователните институции на територията на община Панагюрище отбелязаха 146 години от Априлската епопея, с поднасяне на венци и цветя пред паметниците на героите от април 1876 година, уроци по родолюбие, рецитали, викторини и други родолюбиви инициативи.

С изпълнение на революционни стихотворения и песни се изявиха децата от Детска градина „Райна Княгиня“, а в четвърта подготвителна група се проведе урок по родолюбие.

Музикално-поетичен рецитал „Горди потомци на априлци“ представиха децата от четвърта подготвителна група на Детска градина „Първи юни“, а пред децата от втора, трета и четвърта група бе изнесено патриотично филмово-театрално представление „Приказно Априлско въстание“.

Децата от Детска градина „Пролет“ изразиха почитта и преклонението си към делото на героите от славната Априлска епопея с художествени и музикално-танцови композиции „От векове на векове“ и „Българско дете”, а в трета и четвърта възрастова група се проведе рецитал на тема: „Април чутовен, Април бунтовен“.

В Детска градина „Брезичка“ се проведе интерактивен урок „Силата на българския дух“, с участието на децата от подготвителните групи, след което посетиха къща музей „Райна Княгиня”, където поднесоха цветя.

Урок по родолюбие „Пътят към Свободата”се проведе и в Детска градина „Звънче“. Децата от четвърта група посетиха Основно училище „20 април”, за да поздравят учениците и учителите.

Децата от Детска градина „Надежда” с възхита се запознаха с героите от Априлското въстание.

В Детска градина „Мечо пух” децата гледаха презентация на тема „Велики  български революционери”, след което посетиха музеите в града.

Децата от Детска градина „Яна” участваха в „Приказка за Априлското въстание”, след което съвместно с Основно училище „Отец Паисий” поднесоха  цветя пред паметника на геройски загиналите през април 1876.

В годишната програма на тържествата посветени на 146 години от Априлското въстание се включиха и училищата на територията на община Панагюрище.

Ученици от Основно училище „Проф. Марин Дринов“ взеха участие в конкурса за рецитаторско майсторство „Да помним, че чеда сме на земята, велик народ и на народ прочут!“. Проведе се и урок по родолюбие с учениците от клуб „Българското наследство”.

Възпитаниците на Основно училище „Двайсти април“ проведоха открит урок „По стъпките на свободата” и тематична изява на класовете „Спомен за бунтовно Панагюрище”.

В Средно училище „Нешо Бончев” се проведе изнесено занятие „Априлска епопея“, с ученици от пети и шести клас .

Основно училище „Свещеник Недельо Иванов“ село Поибрене, съвместно с Народно читалище „Ванчо Пашов” село Поибрене и Кметство село Поибрене се включи активно в Годишната програма, посветена на 146-та годишнина от Априлското въстание, организирайки парад със знамена, музикално-литературна програма „Април бунтовен“ и традиционната викторина „Априлий – 1876“.

Обединено училище „Отец Паисий” село Попинци отбеляза Априлската епопея с изложба в училищната библиотека, рецитал на стихове на български поети, тържествен час на класа „Априлска епопея” и състезание „Героите на Априлското въстание”.

Община Панагюрище благодари на всички директори, учители и ученици за осъществените родолюбиви инициативи, благодарение на които историята на България ще се помни вечно.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn