Родолюбиви младежи от Панагюрище организираха шествие за 164-та годишнина от рождението на Райна Княгиня

Родолюбивите младежи от Панагюрище, които бяха в основата на организацията на Богоявленски ритуал тази година, инициираха шествие за 164-годишнина от рождението на Райна Княгиня.

Към шествието в днешния 18-ти януари се присъединиха десетки жители на града, сред които и много деца. Част от младежите бяха облечени в народни носии, българският трибагреник бе  начело.

Те поднесоха венци и цветя на паметниците на Павел Бобеков,  Райна Княгиня на едноименния площад, и в къща- музей „Райна Княгиня“.

Двама от организаторите на инициативата Коста Варадинов и Иван Белишки припомниха в кратце биографията на Райна Попгеоргиева Футекова -Дипчева.

С минута мълчание и падане на колене присъстващите почетоха паметта на Райна Княгиня, българската учителка, ушила и развяла главното въстаническо знаме на ІV-ти Панагюрски революционен окръг.

 

Райна Футекова е родена на 18 януари през 1856 г. в Панагюрище.
След Априлското въстание е заловена от турците и подложена на тежки страдания: бита, малтретирана многократно и оставена на хляб и вода повече от месец в Пловдивския затвор. За участието ѝ във въстанието и последвалия затвор разказва Захари Стоянов в Записки по българските въстания, Райна присъства и в репортажите на Джанюариъс Макгахан.
След намесата на европейските дипломати, Райна е освободена и изпратена да учи в Москва. Там учи три години медицина и става акушерка – първата дипломирана акушерка в България. Написва своята „Автобиография“, излязла най-напред на руски език. Едва през 1934 г. е преведена на български, като това е първата книга върху Априлското въстание. В Москва Райна успява да уреди чрез жените от Дамския благотворителен комитет възпитанието на 32 панагюрски сирачета, сред които е и по-малкият ѝ брат. Райна Футекова е поканена от митрополит Климент за учителка вТърново. Три години по-късно тя се връща в Панагюрище, омъжва се за Васил Дипчев, който е кмет на града. Преместват се в Пловдив, но по времето на Стефан Стамболов Дипчев (като краен русофил) не може да си намери работа.
Имат 5-има синове – Иван, Георги, Владимир, Петър и Асен. Райна осиновява и едно момиченце — Гина. През 1898 Васил Дипчев е избран за народен представител и семейството се премества в София. Умира скоро вследствие на политическо преследване и побой в Черната джамия и Райна остава с шест деца, най-голямото от които е на 13 години. Работи предимно в кварталите „Орландовци“ и „Малашевци“. Поддържа тесни връзки с Венета, вдовицата на Христо Ботев.
Умира 61-годишна на 29 юли 1917 г. Райна и Васил Дипчеви имат петима синове – всички офицери от Българската армия – генерал Иван Дипчев, Георги Дипчев, Владимир Дипчев, Петър Дипчев и полковник Асен Дипчев.

Още снимки от събитието може да видите на фейсбук страницата на Медиен център”Оборище”.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn