Ромският бит през погледа на един Учител

„В северната част на Панагюрище живеят добри и гостоприемни хора. Наричат ги цигани и роми. Аз ги наричам жителите на квартал „Петровден”. От незапомнени времена в града живеят цигански семейства – Джингарови, Лазарови, Яневи…”. Това разказва Деян Еничеров-Учителя, който от години се вълнува и ангажира с ромските въпроси, вярвайки, че интеграцията на ромите е грижа на цялото общество. Дългогодишният учител по история е убеден и в това, че трябва да има толерантност и съпричастност от всички, за да е успешно тяхното приобщаване.
И отново се връща назад в годините… „Когато старият Шабан е свирил по сватби и други празници, а стрина Шабаница на Лазаровден е била посрещната във всяко семейство – тя пее, а внучката играе. Заселването на ромите в Панагюрище става след 1950 година, те се използваха за евтина работна ръка”, спомня си още Еничеров. „Кметското ръководство ги снабдяваше с парцели, евтин материал и превоз за построяване на жилища, разказва още Учителя. Циганите, които сега живеят в Панагюрище обичат земята и животните. Гледат добитък, създават работа на своите семейства. Сред тях има и майстори зидари, мазачи, строители. Всеки търси своето препитание както може. Някои събират билки и гъби. Малка част отиват и по чужбина, но винаги се завръщат. Умеят и да се веселят. И най-успелите от тях казват: „И все пак сме цигани.”, споделя Деян Еничеров, който добре познава ромския бит и култура.

Въпреки че панагюрските роми не са конфликтни хора и като цяло в ромската махала е мирно и спокойно, няма как да се пренебрегнат нерешените въпроси на ромския етнос, каквито са образованието, и по-точно продължаването на образованието след основното и средното образование. Узаконяването на жилища, въпросът с трудовата заетост и безработицата, редуцирането на бедността, подготовката на професионални кадри, които да помогнат на своя етнос да заеме  място във всички области. Със сигурност разрешаването на всеки един от тях ще намери решение, когато са заинтересовани и властта, и обществото като цяло. Не на последно място – и самите роми.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn