Ротарианци ни припомниха „20 причини да се гордеем, че сме българи“

С изложба под надслов „20 причини да се гордеем, че сме българи“ Ротари клуб-Панагюрище отбеляза 15-годишнината от своето чартиране, което се случва на 23 ноември 2001 година, и 145 години от рождението на родения в Панагюрище първи българин ротарианец Събо Николов. В изложбената зала на Исторически музей се разкри своебразна българска алея на славата. Постерите, подредени там, разказват за българския принос в развитието на човечеството.

IMG_8696Едни от най-великите изобретения в световен мащаб, дело на българи, са компютърът, самолетът, копирната машина, космическата храна, най-отдалечената планета, 6-степенната автоматична скоростна кутия, електронният часовник, противозачатъчното хапче, дигиталната книга за незрящи, лактобацилус булгарикус, двигателите за кацането на Луната и др. Изложбата е съвместна инициатива с Ротари клуб-Разград, съобщи доц. д-р Атанас Шопов. По време на събитието младежите от Ротаракт IMG_8701клуб-Панагюрище поставиха началото на една благотворителна инициатива – събирането на средства за закупуването на специализиран рехабилитационен стол за нуждите на Дневен център за възрастни хора с увреждания „Св. св. Козма и Дамян”.

Представен бе и документалният филм „Навътре в камъка“, посветен на живота на големия български писател Иван Динков. Събитието уважиха съпругата му актрисата Белла Цонева и авторския колектив на продукцията. По емоционален начин филмът разказва за изграждането на личността, за перипетиите, любовите, непокорния характер и ярката индивидуалност на Иван Динков.

IMG_8707Сред многобройните цитати на стихове из творчеството на родения в село Смилец поет, филмът е избрал за свой лайтмотив един от най-известните: „Никоя победа не връща мъртвите!“.
Ротарианци не пропуснаха да почетат своя патрон и с поднасяне на цветя на паметника на Събо Николов в градския парк.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn