РотариПриз за 2018г. получиха инж. Лука Гарчев, Анета Калпакова и Исторически музей-Панагюрище

На официална церемония тази вечер, състояла се в ресторант „Каменград”, Ротари клуб-Панагюрище връчи призовете „В прослава на Панагюрище и България” за 2018 година. Наградите се връчват за 10 година от местната благотворителна организация. Обобщените номинации, направени от медии, неправителствени и общински организации и членове на клуба, определиха носителите на отличието за изминалата година:

– инж. Лука Гарчев, изпълнителен директор на „Оптикоелектрон Груп“ АД – за принос в развитието на машиностроенето и за неговото меценатство в областта на културата и изкуството;

– Анета Калпакова, диригент на смесен хор при НЧ „Виделина“- за цялостен принос в областта на хоровото пеене;

– Исторически музей-Панагюрище – по повод 75 години от неговото създаване и цялостен принос към музейното дело.

Наградите връчи президентът на Ротари клуб-Панагюрище Нистор Хаинов, а всеки от отличените изказа своите благодарности за оказаната чест.

Тази награда получавам с голямо удовлетворение, защото идва от Ротари клуб, в който имам много приятели, а с останалите членове имам подобно светоусещане, което ме кара да се чувствам комфортно в това обкръжение. Не мисля, че съм свършил нещо извънредно или героично, просто съм следвал това, което мога да правя и изпитвам удоволствие от това. Към настоящия момент в Панагюрище оптиксовата индустрия има доминиращо значение, в нашия бранш, в общината са заети над 2500 души, няма никакви причини те да намаляват, напротив,   всичките фирми се радват на добър прогрес , правят позитивни планове и ги изпълняват”, каза г-н Гарчев. Той сподели идеята и намерението на „Оптикоелектрон Груп“ АД да направят музей на военна оптика и допълни: „Имаме достатъчно наши експонати и се опитваме да намерим подобни продукти, които са колкото може по-стари, за да може създадем една сбирка. Надявам се да намерим колкото може повече привърженици, за да осъществим тази наша идея”.

Благодаря на всички за така неочакваната и много ценна за мен награда. През близо 40-годишната ми дейност в читалището като диригент на вокалните състави съм се стремила просто да си върша работата, всъщност сега ме награждавате, че съм си вършила работата!”, каза Анета Калпакова и допълни:”Това, което съм се опитвала да правя и продължавам все още, е било да продължавам традицията на хоровото пеене в Панагюрище, това което наследих от Делчо Радивчев. Да се опитваме да поддържаме не само пеенето като пеене, но и това, с което беше известен някогашния ансамбъл, в момента смесен хор – изпълнението на патриотични песни и обработки на панагюрски фолклор. Стремим се, където и да сме били, по фестивали и концерти, да поддържаме линия. Тази ценна за мен награда приемам като признание за безкористния труд на десетките самодейци, които са били през тези десетки години при мен, за тяхното старание, всеотдайност, за любовта към Панагюрище, към песента”. Диригентът Калпакова изказа благодарност и към читалищното ръководство, което осигурява необходимите условия за развитие и изява на хоровите формации.

 

Като ръководител на музейната институция бих споделил, че ние може да съществуваме и да си гледаме работата благодарение на партньорството и приятелските контакти именно с такава неправителствена организация, каквато е Ротари, а и с други, разбира се и с подкрепата на бизнеса”, каза директорът на музея доц.д-р Атанас Шопов и допълни:” Общинската културна институция – Исторически музей-Панагюрище работи така, че да възстанови туристопотока, който градът ни е имал преди десетилетия. Най-важното е, че Панагюрище доказва на много себеподобни селища, че туризъм се прави и в силно индустриализирана зона. В този ред на мисли за нас е много радостен факта, съобщен от г-н Гарчев, а именно производствените сбирки по направление да се възстановяват”. Доц. Шопов благодари за наградата и в заключение сподели, че Исторически музей-Панагюрище е приключил 2018 година с над 100 000 души посетители.

 

Призовете „В прослава на Панагюрище и България”са учредени от местните ротарианци през 2008 година и се присъждат за съпричастност и помощ при решаването на проблемите в обществото, както и за заслуги за прославата на родния край и Родината. Наградата е морална и е в ротарианския дух да насърчава високоморални норми във всички професии и да помага за изграждането на доброжелателство и мир по света.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn