„Ротари клуб” връчи награда – премия „Стефан Чуклев” на две млади панагюрски дарования

В понеделник, 13 януари, президентът на „Ротари клуб” – Панагюрище Ани Паланкалиева връчи награда- премия „Стефан Чуклев” на две млади панагюрски дарования за постигнати успехи в областта на изкуството и неговото популяризиране сред младите хора.

Тазгодишните носители на приза са художничките Анастасия Лулчева и София Николаева. Момичетата са студентки в столицата, Анастасия в НАТФИЗ, а София в Националната художествена академия.

Наградите получиха техните родители и благодариха за признанието, оказано на техните дъщери. „Трябва да се радвате, че имате такива талантливи деца”, каза Паланкалиева.”Тази награда ще я стимулира да развива още повече таланта си”, сподели с вълнение майката на Анастасия.

Премията се връчва за трета година, а средствата за нея бяха събрани от продажбата на две картини на Коледния бал на благотворителната организация и от базарната изложба през месец декември на картини и фотографии, направени по време на ежегодния фотографски и живописен пленер, организиран от „Ротари клуб“ – Панагюрище, който също носи името на Стефан Чуклев.

Това е още един начин да бъде почетена и запазена паметта на един прекрасен, млад, талантлив, жизнен човек, страстен фотограф и пътешественик, чийто живот бе прекъснат твърде рано.

Наградата бе учредена по предложение на ротарианеца Нистор Хаинов, учител по изобразително изкуство в СУ „Нешо Бончев“.”Нашият малък град тепърва ще оценява, че в него има родени такива таланти. В това бездуховно време, да намериш инакомислещи млади хора, които да мислят едновременно позитивно и критично, същевременно да бъдат хора на изкуството, това е невероятен късмет за града. Тези момичета в момента живеят за изкуството, правят изкуство, но след време изкуството ще живее чрез тях, така ще бъдат разпознаваеми”, каза Хаинов, който е и учител на младите художнички. Той благодари на родителите за доброто възпитание, което са дали на децата си.

За организацията на пленера и развитието му през годините припомниха Костадин Костадинов и доц.д-р Атанас Шопов.

Връчването на тази премия се превърна в традиция, като всяка година „Ротари клуб” – Панагюрище стимулира млади, талантливи хора, които се изявяват в различни сфери.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn